Den taktile musa vant kreativitetsprisen

CompuTouch er tildelt årets Rosings Kreativitetspris for sin taktile mus. Det blir større effektivitet og mindre musesyke når skjermbildet formidler taktile inntrykk til venstre mustast.

Bak CompuTouch AS står den kreative sekstienåringen, sivilingeniør Hans Kristian Holmen, og den ikke mindre kreative opprinnelig kanadiske psykiateren, 76 år gamle Warren Browdy, med bred orientering innen kybernetikk, kunstig intelligens og medisinsk instrumentering.

Browdy har antakelig den mest allsidige erfaringen av noen vinner av den norske kreativitetsprisen. Han har forsket ved Massachusetts Institute of Technology, NASA og SINTEF. Han har forelest og undervist ved universitetet i Tianjin i Folkerepublikken Kina. På 1970-tallet var han en periode støperiarbeider på Jøtul, sammen med kjente størrelser som tidligere artist, statssekretær og nå ledende NRK-er Rita Westvik og journalist og forfatter Kjell Gjerseth. Browdy har to patenter, hvorav et for "Teletouch", en metode for å overføre "bilder" av trykk og taktil følelse over telenettet.

Bak utviklingen av den taktile musa er følgende grunnleggende erkjennelse: I alt presisjonsarbeid som styres med hendene, merker man, og retter seg etter, tilbakemeldinger fra det bearbeidede emnet i form av taktile følelser i fingrene. Det gjelder finmekanikk, søm, glassblåsing, snekring, spill på musikkinstrumenter, kirurgi, massasje og alt mulig annet. Det er så selvfølgelig at ingen tenker over det. Det eneste unntaket er styring av musmarkøren på dataskjermen, der vi ikke får noen som helst form for tilbakemelding om hvor musmarkøren befinner seg, hvordan den beveger seg, eller hva slags grenser den krysser. Tekst, bilde, meny, dialogboks og så videre: Alt føles helt likt.

Browdy og Holmen sammenlikner dette med å prøve å utføre finmekanisk arbeid eller annet håndarbeid med tykke hansker på. Følgen er at man overanstrenger musklene som brukes til å bevege musa. At fire av ti PC-brukere har symptomer på musesyke, kan i stor grad føres tilbake til at musa ikke er i stand til å gi taktile tilbakemeldinger.

Mangelen på taktile tilbakemeldinger gjør også presisjonsarbeidet på skjermen lite effektivt. CompuTouch viser til målinger som forteller at reaksjonstiden på en visuell tilbakemelding er gjerne 30 prosent lenger enn reaksjonstiden på en taktil tilbakemelding. Tiden mellom presentasjon og forståelse i et musbasert datagrensesnitt vil følgelig bedres tilsvarende ved å bygge taktile tilbakemeldinger inn i musa.

Den tredje store fordelen er knyttet til nøyaktighet. Synsbasert musnavigering krever stor konsentrasjon, med tilsvarende manglende nøyaktighet når man blir trøtt. Kan man motta taktile impulser, vil nøyaktigheten økes, samtidig som kravet til konsentrasjon blir mindre.

Den interaktive taktile musa som CompuTouch har utviklet, er utstyrt med en liten motor plassert under musas venstre musknapp. Motoren pålegges bestemte bevegelsesmønstre avhengig av musmarkørens bevegelser på skjermen. Forretningsideen til CompuTouch er å selge motor og annen mekanikk, samt programvare og programverktøy, som gjør det mulig for leverandører å bygge taktile tilbakemeldinger inn i et hvilket som helst pekeredskap. Selskapet mener at taktile tilbakemeldinger vil lette hverdagen for brukere av alt fra vanlig programvare til spesielle bransjeapplikasjoner, via spill og Internett.

Til toppen