Den ultimate tjenesten for boligsøk

I digi.nos serie med Ajax-eksempler viser vi i dag en glimrende tjeneste for boligsøkere.

I digi.nos serie med Ajax-eksempler viser vi i dag en glimrende tjeneste for boligsøkere.

Ajax er en betegnelse på en samling webteknologier som har fått mye oppmerksomhet den senere tiden. I utgangspunktet er ordet Ajax en forkortelse for asynkron Javascript utvidet med XML og er basert på disse og andre kjente webstandarder. Uttrykket ble første gang brukt i denne artikkelen.

digi.no vil derfor i tiden fremover noen ganger i uken kjøre en artikkelserie som vil vise eksempler på bruk av Ajax. Målet er å presentere ideer som våre lesere kan bygge videre på og ta i bruk.

Immobilien-Suche det tyske navnet på en sveitsisk søketjeneste for nettbrukere som leter etter bolig de kan kjøpe eller leie. Tjenesten er tett integrert med kart- og satellittfoto-tjeneste, hvor det hele knyttes sammen ved hjelp av Ajax-baserte løsninger.

Tjenesten tilbyr mange nye muligheter, men den mest oppsiktsvekkende er at listen over tilgjengelig boliger, som vises til venstre på siden, gjengir de ledige boligene på det kartområdet som vises til høye på siden. I likhet med mange andre karttjenester, kan brukeren zoome inn og ut, samt panorere. Bildet kan vises som kart eller satellitt-/fly-foto. En rekke tillegginformasjon kan vises, slik som spisesteder, skoler, bensinstasjoner, busstopp og en rekke andre servicetilbud. På kartet vises dette som ikoner, men holder brukeren muspekeren over, spretter det opp mer et vindu med mer informasjon, for eksempel hvilke busser som kommer innom busstoppen de nærmeste timene. Tilsvarende for ikonet som vises for boligene. Men her kan brukeren velge boligen fra listen på venstre siden og få utvidet informasjon, inkludert bilder. Man kan også la muspekeren gli nedover listen på venstresiden og se at den enkelte boligen utheves på kartet.

Boligsøketjenesten er tilgjengelig på tysk og fransk, men det bør være lett å skjønne også for brukere som ikke er helt stødige i disse språkene. Du finner den her.

    Les også:

Fortell gjerne din mening i debatten nedenfor. Det er til fordel både for tilbydere og brukere at løsningene er så gode som mulig.

Noe av tankegangen bak Ajax-tilnærmingen er at løsningene skal være plattform- og nettleseruavhengige, at de ikke skal kreve noe form for plugins, samt at de i et nettleservindu skal fungere på lignende måte som det selvstendige applikasjoner. På langt nær alle løsninger som hevdes å være Ajax-baserte fyller alle disse «kravene».

Selv om vi har opparbeidet oss en god liste med Ajax-eksempler, tar vi gjerne imot flere. Eksemplene bør ikke ha identisk funksjonalitet som løsningene vi allerede har presentert. Dessuten må de selvfølgelig være åpent tilgjengelige for testing.

Tipsene kan sendes til harald@digi.no

Til toppen