Denne boka skulle prinsessen lest

Sjekklister for foreldre om moderne medier.

Denne boka skulle prinsessen lest
Boka omfatter temaartikler med sjekklister og forslag til diskusjonspunkter mellom foreldre og barn. Bilde: Per Ervland

VG slo i går opp hvordan kongelig privatinfo fløt fritt på nettet: Kronprinsessens eldste sønn har vært uvøren med sin profil i nettsamfunnet Instagram. Mengder av private bilder var utstyrt med GPS-posisjoner, slik at uvedkommende kunne nøyaktig spore familiemedlemmenes bevegelser.

Tilfellet understreker behovet for boka Gode råd om barn, ungdom og medier som organisasjonen Barnevakten ga ut på Cappelen Damm tidligere i sommer.

Boka består av korte temaartikler under kategoriene Internett, film og tv, spill, mobil og digital mobbing. Kategorien Internett omfatter artikler om bruk av ulike nettsamfunn, fra spesielle tilbud for barn i 7 til 10 årsalderen (som Panfu) til allmenne fora som Facebook. Rådene er konsise, og kan brukes som sjekklister. Etter hver artikkel er det forslag til diskusjonspunkter mellom foreldre og barn, også for vanskelige emner som nettporno.

Stoffet er oppdatert med nye trender. Poenget er ikke å følge alle rådene bokstavelig, men å trekke barn og ungdom med i diskusjoner rundt hva nettet og moderne medier faktisk innebærer av daglig risiko.

22. juli-kommisjonens rapport etterlyser større grad av bevisst holdning til sikkerhet og risiko. Det dreier seg om en påkrevet holdningsendring for hele det norske samfunnet. Bevisstgjøring av barn og ungdom – og foreldre – om risiko knyttet til nett, medier, spill og mobil er et skritt i riktig retning.

Les mer om: