BEDRIFTSTEKNOLOGI

Denne CPU-en får du ikke kjøpe

Intels «nettsky-prosessor» består av 48 kjerner.

Fremtidens databehandling krever mange-kjernede prosessor, mener Intel.
Fremtidens databehandling krever mange-kjernede prosessor, mener Intel. Bilde: Intel
3. des. 2009 - 10:03

Intel viste i går frem en fungerende prosessor med 48 kjerner på én og samme silisiumbrikke, som selskapet hevder vil innlede en helt ny epoke innen databehandling.

Prosessoren består av i alt 1,3 milliarder transistorer og har fått kallenavnet «single-chip cloud computer» (SCC).

Nettsky-begrepet benyttes fordi selskapet mener brikken ligner modellen med organisering av datasentre for å levere tjenester til millioner av brukere over internett.

Intel understreker at prosessoren er eksperimentell og ikke er laget for masseproduksjon. Derimot gir den innsikt i hvilken retning selskapet ser for seg om fremtidens databehandling.

SCC består av 48 kjerner og baserer seg på vanlig Intel-arkitektur. <i>Bilde: Intel</i>
SCC består av 48 kjerner og baserer seg på vanlig Intel-arkitektur. Bilde: Intel

Brikkegiganten presenterte allerede for to år siden en annen eksperimentell prosessor med 80 kjerner, men dette skal være deres første mange-kjernede CPU som er kompatibel med Intel Architecture (IA). Den skal således skal være i stand til å kjøre vanlig x86 programvare.

En vesentlig forbedring med SCC er et høyhastighetsnett som er nedfelt i selve brikken. Hver kobling skal kunne yte opptil 64 gigabyte med data per sekund.

Kjernene i den nye prosessoren er ikke spesielt kraftige. Hver for seg yter de omtrent som dagens Atom-prosessorer. Til sammen blir imidlertid ytelsen kraftig, og Intel har ambisiøse mål for prosjektet. Det fortalte selskapets teknologisjef Justin Rattner under gårsdagens presentasjon, skriver Cnet.

Den multi-kjernede fremtiden han tegnet var en fremtid der datamaskinene ville være «mer observante» og i stand til å forstå verden omtrent slik mennesker gjør. Dette, påpekte Rattner, vil kreve langt mer datakraft enn dagens prosessorer er i stand til å levere.

SCC-brikken Intel viste frem er basert på 45 nanometers prosessteknologi og trekker mellom 25-125 watt. Størrelsen er på 567 kvadratmillimeter, omtrent som et frimerke på i underkant 2,4 x 2,4 centimeter.

Kilder:
Intel
Cnet

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.