Denne mannen vil bremse IT-bransjen

Alan Greenspan, USAs mektige sentralbanksjef, tråkker trolig på bremsen for den amerikanske økonomien på tirsdag, noe som vil kunne ramme IT-bransjen hardt.

Alan Greenspan, USAs mektige sentralbanksjef, tråkker trolig på bremsen for den amerikanske økonomien på tirsdag, noe som vil kunne ramme IT-bransjen hardt.

Etter en rekordlang oppgangsperiode gjennom mesteparten av 90-tallet, er den amerikanske økonomien i ferd med å gå for varm. Med en IT-bransje som når stadige nye høyder, har arbeidsledigheten i USA falt helt ned i fire prosent, halvparten av snittet i Europa. Dette har sendt lønningene i været, særlig i IT-bransjen. Ytterligere vekst vil gi sterk inflasjon og nå må bremsen på.

Den amerikanske sentralbank-sjefen Alan Greenspan har forsøkt å skape en myk landing for den høytflyvende amerikanske økonomien ved å sette opp renten med 0,25 prosent flere ganger. Men markedet har ikke lyttet til disse småjusteringene. På det kommende sentralbank-møtet på tirsdag tror derfor svært mange at Greenspan vil skyte med grovere kaliber og sette opp renten med minst et halvt prosentpoeng.

En innstramming vil ramme særlig IT-bransjen hardt, som til tross for korreksjonen i april, fremdeles holder faretruende høy fart. En skikkelig innstramming vil kunne ramme både børskursene til eksisterende selskaper og planene for nye selskaper. En nedkjøling av den amerikanske økonomien vil dessuten raskt kunne forplante seg til Norden, både fordi aksjekursene i Norden er tett koblet til de amerikanske og fordi det kan bli færre amerikanske oppkjøp.

Til toppen