FORBRUKERTEKNOLOGI

Denne nettfjøla kunne vært bra

Norge er prøveklut når Huawei lanserer «iPad-konkurrent».

Formfaktoren gjør det naturlig å holde Huaweis nettbrett med to hender. Det føles ikke som noen ulempe.
Formfaktoren gjør det naturlig å holde Huaweis nettbrett med to hender. Det føles ikke som noen ulempe. Bilde: Marius Jørgenrud
6. aug. 2010 - 11:44

FORNEBU (digi.no): Du kan trygt si at kinesiske Huawei ikke fikk verdens beste start med sin syvtommers surfeplate «S7 Tablet».

På vei til pressekonferanse onsdag kunne invitert teknologipresse lese hvordan VG slaktet produktet etter alle kunstens regler.

VGs eksklusive forhåndstitt ble raskt en snakkis blant oss som tok turen ut til Telenor på Fornebu til den såkalte lanseringen.

Selv kunne ikke Huawei skjønne den knusende anmeldelsen i landets største avis. Salgssjef Tore Slørdal sa han var «veldig, veldig overrasket» over dommen.

Helt uten verdi var besøket imidlertid ikke. Dessuten fikk digi.no med seg brettet tilbake for å prøve selv. Her er våre erfaringer.

Skjermen står langt tilbake fra det beste som i dag er å oppdrive, og som mange har lært seg å forvente for et slikt produkt.

S7 har en tradisjonell resistiv trykkskjerm. Det betyr at overflaten må trykkes inn fysisk for at bevegelsene skal registreres. Det holder med andre ord ikke med lett berøring, som med moderne mobiltelefoner. Ikke støtter den bruk av flere fingre samtidig heller.

Dette brettet kan bli sentralt i hjemmet, mener salgssjef Tor Slørdal i Huawei Norge. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Dette brettet kan bli sentralt i hjemmet, mener salgssjef Tor Slørdal i Huawei Norge. Bilde: Marius Jørgenrud

Plastbelegget over glasskjermen gir dessuten et noe billig inntrykk. Følsomheten og brukeropplevelsen er dårligere enn med kapasitive skjermer. Ellers er byggekvaliteten god. Med metallrammen rundt minner den om en forvokst iPhone.

Men skjermen og maskinvaren ellers kunne vært langt bedre. Mer om det senere.

- Det er helt naturlig å sammenligne denne med iPad, mente salgssjef Tor Slørdal under pressemøtet. Mon det.

Mobiltelefon

S7 er foruten «tablet» også en mobiltelefon. Legg i et simkort, så får du støtte for 3G, Edge og GSM. Den er ikke naturlig å holde mot øret, men det kan løses på to måter. Enten med trådløse bluetooth-mottakere eller ved å ringe med den stående på bordet i høyttalermodus.

Det siste fungerer ganske bra, hvis du tåler at alle rundt deg hører hele samtalen vel å merke. Du kan felle ut en egen støtte bak på produktet, slik at brettet står på bordet.

Huawei oppgir imidlertid at samtaler ikke er en nøkkelfunksjon. Slørdal innrømmet selv at han foretrakk sin egen mobiltelefon.

Ikke norsk språk

Nettbrettet leveres med Android versjon 2.1, men uten støtte for norsk språk. Det må sies å være skuffende, selv om norskspråklig tastaturstøtte kan lastes ned gjennom Android Market.

Svakt batteri

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

En annen ting som skuffer er batterikapasiteten. Huawei oppgir selv en standby-tid på 100 timer, fire timers videoavspilling eller ti timer med musikkspilling. Vår egen test viste derimot at batteriet bare takler to timer med film før det er tomt.

Med mer generell bruk, der litt websurfing, mobilbruk og lett filmavspilling inngår, klarte den seg i rundt fire timer.

Når S7 Tablet får oppgradering til Android 2.2 «Froyo», Huawei antyder sent fjerde kvartal eller første kvartal neste år, vil brettet også støtte Flash.

Når digi.no tidligere har forhåndsomtalt dette produktet har vi vært i tvil om dets oppgitte egenskaper. I utenlandsk presse nevnes nemlig flere konfigurasjoner. Nå er dette mysteriet oppklart.

- Vi kan også levere den med kapasitiv skjerm og større prosessor. Dette kan norgestilpasses, og vi kan gjøre egne tilpasninger helt ned til 3000 enheter, sier Huawei.

Men det gjør de ikke, i hvert fall ikke i denne omgang.

Prosessoren kunne vært en 1 gigahertz Snapdragon fra Qualcomm, men i stedet benyttes en versjon klokket til 768 megahertz. Skjermen kunne vært kapasitiv og støttet en oppløsning på 1024 x 600 piksler, men i stedet får man trykkskjerm med 800 x 480.

Når S7 lanseres i norske butikker neste uke får man altså en dårligere versjon enn den kunne ha vært.

Trolig skyldes det et ønske om å levere så billig som mulig. Uten mobilabonnement og binding blir utsalgsprisen 3495 kroner. Den selges også med Tele2-binding til 699 kroner, med et såkalt Champion-abonnement som koster 239 kroner i måneden.

Norge er prøveklut

Det skyldes også at Norge, sammen med Østerrike, er først ute med å få tilgang til dette produktet. Når de haster ut en relativ middelmådig konfigurasjon til et svært teknologimodent marked, uten støtte for norsk språk, så tenker vi at norske kunder brukes som prøveklut.

Brettet har også en optisk styremekanisme eller «trackpad» på høyre del. Vi tok oss i å bruke denne i mange sammenhenger, da vi ble slitne av å trykke ned på skjermen. Navigeringen er på ingen måte optimal. Trackpaden fungerer greit i Android-grensesnittet, men er litt liten for vår smak. Styreputa er dårlig egnet til å treffe små tekstlenker på nettsider.

Hva skal den brukes til?

Det er bare å innrømme at vi er høyst usikre på bruksområdet til denne enheten. Den erstatter på ingen måte mobiltelefonen. Bredformatet gjør at den ikke er noen god e-bokleser. Og surfeopplevelsen står langt tilbake for en iPad.

- Den kan stå på stuebordet, du kan bruke den til å se film på soverommet før du legger deg, eller stå ved siden av PC-en på kontoret som almanakk, foreslo Huawei.

Tanken som slår oss er at brettet kanskje hadde gjort seg bedre i bilen. Brettet støtter jo GPS/A-GPS. Eller som reisekamerat på dashbordet i en større båt? Da ville kanskje trykkskjermen kanskje til og med kommet til sin rett? Med strømadapter tilkoblet ville dessuten det svake batteriet ikke spilt noen rolle.

S7 Tablet har et kamera montert på siden av skjermen, men ingen bak. Maskinvaren støtter i prinsippet videosamtaler, men heller ikke dette er klart til lansering. Etter vår mening er kvaliteten på bildene eller videoopptak den gjør, ikke særlig bra.

HDMI

En annen ting som ikke er klart ved lansering er en tilhørende dokkingstasjon, som ikke blir tilgjengelig før i fjerde kvartal. Prisen er ukjent.

Denne er først og fremst interessant fordi den gir brettet støtte for HDMI-tilkobling. Dermed kan man kjøre Android-programmer rett på TV-skjermen. Det har vi ikke sett før.

Øvrige oppgitte egenskaper med S7 Tablet:

  • Den leveres med 8 gigabyte lagringskapasitet.
  • Kan oppgraderes til opptil 16 gigabyte med mikro SD-kort
  • Internminnet er på 512 megabyte
  • Batteriet er på 2200 mAh
  • Kameraet er av typen CMOS med to megapiksler
  • Støtter avspilling av filmformat som MPEG4, H.264, H.263 i opptil 720p / 30 fps.
  • Vekt inkludert batteri er på 500 gram
  • Brettet måler 209 x 108 x 15,5 millimeter
Den utfellbare støttearmen er ganske kjekk. Her synes også trackpaden, samt inngang for mini-USB. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Den utfellbare støttearmen er ganske kjekk. Her synes også trackpaden, samt inngang for mini-USB. Bilde: Marius Jørgenrud

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.