FORBRUKERTEKNOLOGI

Denne pc-en styres med blikket

Bruk øynene til å skrolle, velge objekter, forstørre bilder og så videre.

Henrik Eskilsson i Tobii slipper mange musbevegelser når han kan styre pc-en med blikket. Tobii har samarbeidet med Lenovo for å lage 20 prototyper på bærbare pc-er med innebygget øyesporingsteknologi.
Henrik Eskilsson i Tobii slipper mange musbevegelser når han kan styre pc-en med blikket. Tobii har samarbeidet med Lenovo for å lage 20 prototyper på bærbare pc-er med innebygget øyesporingsteknologi. Bilde: Tobii
3. mars 2011 - 10:38

På den tyske IT-messen CeBIT i Hannover viser et svensk utviklingsselskap, Tobii, en prototyp på en bærbar pc med innebygget øyesporingsteknologi. Hensikten er å demonstrere hvordan pc-ens tradisjonelle mus kan suppleres med teknologi som oppfatter hva brukeren ser på.

Tobii er en ledende utvikler av teknologi for øyesporing og blikkontroll. Denne teknologien gjør det mulig for en datamaskin å sanse nøyaktig hva en person ser på, Hittil er den brukt innen forskjellige typer forskning, og til å lage kommunikasjonsløsninger for funksjonshemmede.

Pc-ene som Tobii viser på CeBIT er fra en serie på tjue prototyper framstilt i samarbeid med Lenovo, der øyesporingsteknologi for første gang er integrert i selve pc-en. Den gjør det mulig for brukeren å peke, velge et objekt, få vist tilleggsinformasjon, skrolle, forstørre et kart eller et bilde og som automatisk sentreres med utgangspunkt i det man ser på og så videre.

Man tenker seg flere muligheter. En idé er å la skjermen vise vanlig lyststyrke så lenge noen ser på den, og begrense lyset – og strømbruken – når brukeren ikke ser på skjermen. Andre går ut på tilrettelagte måter å bytte mellom åpne vinduer, eller bla gjennom e-poster og dokumenter med mer.

– Mer enn noe annet er Tobiis pc-prototyp et bevis på at vår øyesporingsteknologi er modent nok til å kunne brukes i standard datagrensesnitt. For å nå punktet der teknologi kan innlemmes i en gjennomsnitts-pc, må vi gjøre den mindre og rimeligere. Vi tror det vi kan få til det i løpet av et par år ved å opprette et partnerskap med den riktige leverandøren, sier Tobiis administrerende direktør Henrik Eskilsson.

Eskilsson legger til at han er svært fornøyd med samarbeidet med Lenovo så langt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.