Denne skal kverke kobberet

Slik skal Telenor lokke brukerne fra fasttelefon til mobil.

Telenors erstatningstelefon ligner en tradisjonell fasttelefon. Men den kobles til mobilnettet, ikke telenettet.
Telenors erstatningstelefon ligner en tradisjonell fasttelefon. Men den kobles til mobilnettet, ikke telenettet. (Bilde: Telenor)

Slik skal Telenor lokke brukerne fra fasttelefon til mobil.

Sjefen for Telenors virksomhet i Norge, Berit Svendsen, varslet i dag en storstilt satsning på fase ut kobberlinjene og fasttelefoni. Dette skal erstattes med fiber og mobil i størst mulig utstrekning.

Berit Svendsen sier til digi.no at de har ett forbilde: Telenor Svalbard. Her er samtlige husstander fibret opp, og fasttelefonen er en bredbåndstelefon som også har summetone. Kunder som ønsker telefon, får ikke tilbud om annet enn dette og mobiltelefon. Den tradisjonelle kobberinfrastrukturen, som er over 100 år gammel, er faset ut.

Testkommuner

– Vi skal også begynne å plukke ut noen testpiloter i Norge og henvende oss til de som bare har fasttelefon. De skal få et erstatningsprodukt som er akkurat som en fasttelefon bare at den er koblet til mobilnettet, ikke fastnettet, sier Svendsen. Telenor ønsker å få Modalen kommune i Hordaland med som pilotkommune til dette prosjektet.

– En av årsakene er at det koster mer å vedlikeholde dagens kobberinfrastruktur enn det vi har i inntekter i denne kommunen, opplyser Svendsen.

Modalen kommune i Hordaland blir første kommune ut hvor Telenor, med Norgessjef Berit Svendsen i spissen, skal forsøke å bytte ut samtlige fast-telefoner med apparat som kobles til mobilnettet. Håpet er å få kuttet ut fasttelefoni som et produkt i løpet av noen år.
Modalen kommune i Hordaland blir første kommune ut hvor Telenor, med Norgessjef Berit Svendsen i spissen, skal forsøke å bytte ut samtlige fast-telefoner med apparat som kobles til mobilnettet. Håpet er å få kuttet ut fasttelefoni som et produkt i løpet av noen år. Bilde: Marius Jørgenrud

Telefonen som Telenor vil at landets fasttelefoni-brukere skal benytte seg av fremover, er produsert av Huawei og er utstyrt med en mobilmottaker. Den har batterikapasitet på 100 timer standby, men trenger strømtilførsel.

4 milliarder

Telenor satser tungt på utbygging av fiber og på modernisering av mobilnettet. På mobilsiden fortettes det på 3G, og 4G lanseres i løpet av året. Telenor Norge investerer rundt 4 milliarder kroner i året og bare i årets første kvartal ble 40 prosent av Telenors samlede investeringsbudsjett lagt til Norge.

– Når det gjelder fiber skal vi bygge lønnsomt. Vi vil bare grave der vi vet det er etterspørsel, sier Svendsen om satsningen. Men hun erkjenner at dersom alle landets husstander skal få fiber, så vil dette i flere tilfeller ikke lønne seg av kommersielle hensyn.

– Da må man i så fall finne en løsning mellom aktørene og staten, sier Svendsen.

Men overgangen fra kobber til fiber og mobil vil gå over flere år. For Telenor og de andre teleaktørene er dette imidlertid viktig. Kostnadene knyttet til vedlikehold av kobbernettet stiger, samtidig som inntektene fra fasttelefoni over kobbernettet faller kraftig.

    Les også:

Til toppen