BEDRIFTSTEKNOLOGI

Denne skal redde Nokia

Forsøker å ta igjen det tapte med flaggskipet N8.

Klar for norgespremiere: N8 er Nokias nye smartmobiltelefon.
Klar for norgespremiere: N8 er Nokias nye smartmobiltelefon. Bilde: Nokia

Det er lenge siden Nokia leverte de mest avanserte og etterspurte mobiltelefonene på markedet. Da hjelper det lite at Nokias posisjon som verdenes største mobilprodusent ikke er truet.

I takt med den økte konkurransen fra iPhone og Android-baserte modeller har Nokia falt som en stein på børsen. Markedsverdien er barbert med svimlende 480 milliarder kroner på tre år. Og snart kommer Windows Phone 7...

Derfor stilles det enorme forventninger til om Nokia klarer å levere med deres nye flaggskip, N8. Modellen ble første gang avduket for fem måneder siden. Først nå starter leveransene.

- N8 vil dukke opp i norske butikker i neste uke, sier produktsjef Bjørn Egil Brekke til digi.no.

Nokia har for mange en høy stjerne når det gjelder byggekvalitet og maskinvare. Det er på programvarebiten det har skortet. Men nå tar Nokia for første gang i bruk det nye operativsystemet Symbian 3.

- Det er gjort utrolig mange forbedringer. Symbian er raskere, mer brukervennlig og responsiv enn tidligere. Samtidig introduserer vi en rekke nye funksjoner, sier Brekke.

Programvarebutikken Ovi har fått et løft. Det samme har den innebygde kartløsningen med gratis kart og navigasjon for store deler av verden.

Av tekniske finesser kan nevnes telefonens HDMI-tilknytning, støtte for Dolby surround og det selskapet omtaler som markedets råeste mobilkamera.

N8 har en veiledende pris på 4000 kroner uten subsidier fra teleoperatørene.

Etterspørselen skal være upåklagelig. Ifølge Nokia i Norge har de aldri tidligere opplevd større interesse i forkant av en mobillansering.

- Vi har med N8 den største forhåndsbestillingen noensinne på en Nokia-telefon, sier Brekke, som likevel forsikrer at tilgjengeligheten for norske kunder vil være god - og forbedres ytterligere i kommende uker.

Mens vi venter på Meego

På tross av at Symbian 3 er helt nytt, har Nokias satsning på operativsystemet gjenstand for en viss forvirring. N8 er nemlig deres siste toppmodell som kommer med Symbian.

I fremtiden skal selskapets mest avanserte mobiltelefoner leveres med det nye operativsystemet Meego, utviklet av Nokia i samarbeid med Intel.

Nokia understreker imidlertid at de fortsetter å satse på Symbian i deres øvrige sortiment.

- Vi introduserer Meego som vi ønsker å plassere i et segment over begrepet vi kaller smarttelefoner. Med dette operativsystemet vil vi i større grad nærme oss PC-funksjonalitet. Vi kommer tilbake med mer informasjon om når Meego blir å finne i våre produkter senere i år, sier Brekke til digi.no.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.