Denne skal sikre Apples dominans

Krympet iPad og mange Mac-nyheter lansert i kveld.

Denne skal sikre Apples dominans
Apples Phil Schiller viser stolt frem Apple Mini, som ble lansert tirsdag kveld. Bilde: Kevork Djansezian/Getty Images/All Over Press

Det skrives IT-strategisk historie når Apple tirsdag avduket sin nye iPad Mini. Hvorfor? Jo, det er første gang selskapet har latt seg tvinge av konkurransen i markedet til å lansere et nytt produkt.

Defensivt

Er det en ting analytikere og andre som følger Apple er enige om så er det at iPad Mini først og fremst er et defensivt grep i den stadig hardere konkurransen om nettbrettmarkedet. Android, Amazon og etter hvert Microsoft gjør det de kan for å true Apples helt dominerende posisjon i en tid der PC-salget svinner hen. Både Microsoft og Google (Android) har lanseringer av nettbrett denne uken.

Den nye iPod Mini kan holdes i en hånd, men Apple lover den blir like allsidig som storebror iPad.
Den nye iPod Mini kan holdes i en hånd, men Apple lover den blir like allsidig som storebror iPad. Bilde: Apple

Den nye iPaden har en skjerm på 7,85 tommer, til forskjell fra 9,7 tommer for den opprinnelige. Men selskapet presenterte en rekke nyheter. En ny MacBook Pro, ny (og tynnere iMac) og en ny Mac Mini.

200 millioner iOS-enheter

Før produktnyhetene ble presentert fortalte Apples toppsjef, Tim Cook, at så langt hadde det blitt lastet ned svimlende 35 milliarder iOS-apper og Apple har så betalt ut hele 6,5 milliarder dollar til utviklere.

Men mer imponerende er graden av oppgraderinger av iOS, som kom i versjon seks for noen uker siden. Hele 200 millioner brukere har kastet seg over oppgraderingen, selv om Apple har fått mye kjeft for dårlige kart.

– Det må være den raskeste oppdateringsraten av programvare i historien, sa Cook.

Ny iPad?

Da Tim Cook startet å presentere iPad kunne han fortelle at de for kort tid siden har solgt 100 millioner enheter av iPad. Det er imponerende for et produkt som har vært tilgjengelig i 2,5 år.

I andre kvartal solgte Apple flere enheter enn de de store PC-produsentene kunne skilte med, inkludert Dell, Acer og HP.

Apple lanserte en ny iPad som er langt kraftigere enn den tidligere versjonen.

– Dette er den aller kraftigste iPaden vi har laget og den slår alle ned i støvlene, sier Phil Schiller som det oppdaterte fjerde-generasjons nettbrettet.

iPad 4th generation leveres med en modernisert utgave av A6-brikken, A6X, som inkluderer ny signalprosessor, utvidet LTE-støtte og raskere WLAN -- 802.11n. CPU-ytelsen skal være dobbelt så høy som den til A5X-brikken. Grafikkytelsen skal være enda mer forbedret. Nettbrettet leveres med et oppgradert kamera og Ligtning-kontakten. Prisen med bare WLAN-støtte og 16 gigabyte lagringsplass er 3890 kroner. Med mobildata koster nettbrettet tusen kroner mer. Den blir tilgjengelig her til lands den 2. november.

Som ventet ble også iPad Mini lansert av Schiller.

- Dette er en krympet iPad. Så hva kan du gjøre med den som du ikke kan gjøre med iPad? Holde den i hendene, sa Schiller.

Den er like tynn som en penn, og veier 53 prosent mindre enn den nye fjerdegenerasjons-iPaden. Den vil også bli levert i både hvit og svart. Alle apper for iPad vil kunne brukes på den forminskede versjonen.

iPad mini er utstyrt med A5-prosessoren til Apple. Den er 7,2 millimeter tykk og veier omtrent 300 gram. Skjermen er på 7,9 tommer og støtter en oppløsning på 1024 x768 piksler. Nettbrettet er utstyrt med 5 megapiksler kamera på baksiden og HD-kamera på forsiden. Den har støtte for 802.11n WLAN og kan levers med støtte for LTE og DC-HSDPA. Den kan settes opp som personlig WLAN-basestasjon for opptil fem andre enheter. Også denne har Lightning-kontakten.

iPad mini kommer til Norge den 2. november. Prisen for 16 gigabyte-modellen er 2590 kroner uten støtte for mobildata og 3590 kroner med. Nettbrettet kan også leveres med 32 eller 64 gigabyte lagringsplass.

«Eier» nettbrettmarkedet

Apple kontrollerer rundt 70 prosent av markedet, ifølge statistikk fra IHS iSuppli. Men det oppsiktsvekkende er at ingen annen enkeltprodusent har klart å få en samlet markedsandel på over 10 prosent. Nettbrettmarkedet er således delt i to: iPad og røkla. Siden iPad ble lansert januar 2010 har de solgt svimlende 84 millioner enheter – og padden har gjort sitt til at Apple har blitt verdens største selskap mål i markedsverdi.

Lanserte ny iMac og MacBook Pro

Som ventet kom Apple i dag med en ny, 13-tommers MacBook Pro med det Apple kaller for Retina-skjerm. Skjermen har en oppløsning på 2560 x 1600 piksler. Den skal støtte større innsynsvinkler enn tidligere, mindre gjenskinn, og bedre kontrastnivå. Maskinen er den lettes MacBook Pro-maskinen til nå, med en vekst på omtrent 1,5 kg.

Phil Schiller presenterte MacBook Pro med tretten tommer og retina-skjerm.
Phil Schiller presenterte MacBook Pro med tretten tommer og retina-skjerm. Bilde: Noah Berger/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Den leveres med Intel Core i5 eller i7-prosessor, minst 8 gigabyte med minne og SSD på mellom 128 og 768 gigabyte. Den leveres ikke med harddisk. Maskinen støtter blant annet tilkobling via Thunderbolt, USB 3.0 og HDMI. Den leveres med SD-kortleser, og 720p kamera. Maskinen er leveringsklar nå.

Apple har også kommet med en ny Mac mini. Denne koster fra 4 890 kroner. Da leveres den med tredje generasjons 2,5 GHz tokjerner i5-prosessor, 4 gigabyte RAM og 500 gigabyte harddisk. Den støtter inntil 16 gigabyte med RAM og leveres nå med blant fire USB 3.0-porter, Thunderbolt, HDMI, SD-kortleser og FireWire 800-støtte. Maskinen er tilgjengelig nå.

Den nye iMac-en er svært mye tynnere enn forgjengeren, med bare 5 mm tykke kanter. Den er dog en del tykkere midt bak skjermen. Mye plass og vekt er spart ved å fjerne det optiske drevet, veksten skal være redusert med 1,8 kg. Den nye modellen leveres med 21,5 eller 27 tommers skjerm. Maskinen kan leveres med en lagringsløsning som Apple kaller for Fusion Drive. Det er uklart hva som i praksis er forskjellen på denne og en hybrid harddisk, men den kombinerer i alle fall mellom 128 og 768 gigabyte flashminne med en harddisk på enten 1 eller 3 terabyte, altså synlig for systemet som ett drev.

Maskinen støttes inntil 32 gigabyte med RAM. Den leves med Core i5 eller i7-prosessorer.

Med den minste skjermen starter prisen på 10 690 kroner, da med en firekjernet i5 prosessor klokket til 2,7 GHz og Nvidia GeForce GT 640M grafikkløsning. Den billigste 27-tommeren koster 14 990 kroner og leveres med 2,9 GHz firekjernet i5-prosessor og GeForce GTX 660M-grafikk.

    Les også: