JUSS OG SAMFUNN

Departementet skal granske arbeidsavtaler

Bjarne Håkon Hanssen vil rydde opp i IT-bransjens hemmelige arbeidsavtaler.

11. feb. 2008 - 10:31

I 2007 kom det frem at mange IT-selskaper opererer med hemmelige avtaler med sine kunder som hindrer ansatte i å ta jobb hos kunden. Nå skriver DagensIT.no at statsråd Bjarne Håkon Hanssen og arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) skal granske avtalene.

Avtalene legger restriksjoner på ansattes muligheter for å ta seg jobb et annet sted, og Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon (NITO) er svært skeptisk. De ba om et møte med departementet om saken, og etter å ha brukt en stund har departementet bestemt seg for å se på saken.

    Les også:

- Vi ser problemet med slike avtaler. Det gjelder hensynet til den enkelte arbeidstaker, men også til arbeidsmarkedets virkemåte, sier statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeids-og inkluderingsdepartementet, til DagensIT.no.

Departementet har ikke tatt stilling til hvor lang tid det vil ta å gjøre utredningen, eller hvordan det skal gjøres, men de skal hente inn ekstern hjelp til å gjennomføre utredningen.

- Dette er et område det er verdt å se nærmere på. Vi vil derfor igangsette en ekstern utredning for å se nærmere på utbredelsen av slike avtaler og hvordan de blir utformet, sier statssekretær Støstad til DagensIT.no.

Praksisen med ikke-rekrutteringsklausuler er ikke ulovlig, men det gjør ikke problemet mindre.

- Fordi det er lovlig kan arbeidsgivere bidra til at praksisen brer om seg, sier Kirsten Rydne i NITO, til DagensIT.no.

Ansatte med veldig spesialisert kompetanse har ikke mange potensielle arbeidsgivere som er ute etter deres spisskompetanse. Slike klausuler kan derfor i praksis minne bli et yrkesforbud.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.