JUSS OG SAMFUNN

- Dere ble lurt av IT-giganter

Oppvask etter offentlig IT-skandale i Storbritannia.

Britiske myndigheter brukte 16 milliarder pund, 140 milliarder kroner, på ulike IT prosjekter i 2009. Å kommer oppvaske.
Britiske myndigheter brukte 16 milliarder pund, 140 milliarder kroner, på ulike IT prosjekter i 2009. Å kommer oppvaske.
28. juli 2011 - 14:00

Torsdag ble en granskning av en gigantisk IT-kontrakt presentert for britiske folkevalgte. Rapportens dom er knusende og slår fast at IT-giganter har lurt myndighetene og tatt seg betalt med gaffel. Det melder BBC torsdag.

I 2009 brukte britiske myndigheter svimlende 16 milliarder pund, 140 milliarder kroner, på IT. Men trass de enorme investeringene er det en gjengs oppfatning at den britiske offentlige sektor er mindre effektive i sin bruk av IT en den private.

Opp til 10-gangeren

BBC melder at noen offentlige myndigheter har betalt så mye som 10 ganger mer for PCer enn det normal listepris skulle tilsi. Blant annet har skattepengene gått med til å kjøpe ordinære PCer til 3.500 pund per stykk, eller 30.000 norske kroner. Langt høyere enn listepris.

Myndighetene får også massiv kritikk for å ha kjøpt IT-utstyr fra et lite antall store IT-aktører.

Les hele rapporten her.

- Oppskrift på å bli lurt

Lederen for parlamentskomiteen som har stått bak granskningen, Bernard Jenkin, er nådeløs i sin kritikk:

- Mangelen på IT-kunnskaper i regjeringen og avhengighet av kontraktører er et fundamentalt problem som kan beskrives som selve oppskriften på å bli lurt, heter det i rapporten.

Det heter seg også i rapporten at innkjøpsprosessene for ofte har resultert i forsinkede IT-prosjekter som har gått over budsjett, og som, ferdig levert, ikke var egnet til formålet.

Anbefaler ny innkjøpsstrategi

Britiske statsfinanser er under press og statsminister David Cameron har varslet en full gjennomgang av det offentliges utgifter. Enorme IT-prosjekter, som ble satt i gang av Labour-regjeringen, blir nå forsøkt stoppet.

Jenkins anbefaler den britiske regjeringen å legge om hele sin innkjøpsstrategi og bytte ut få store aktører med mange mindre og mellomstore. Dette for å øke konkurransen og dermed senke prisene.

Flere av de britiske prosjektene har vært så gedigne i omfang at leverandører har måttet danne konsortium for å være i stand til å levere.

-Sexy politikk med IT

En tidligere IT-sjef i regjeringen, som tjente Labour-regjeringen, forklarte seg for komiteen som gransket forholdene. Han var svært klar på hva som var årsaken til at det ble satt i gang flere enorme og kostbare IT-prosjekter.

Ministrene bestilte rett og slett dyre IT-prosjekter for å gjøre politikken de skulle gjennomføre mer sexy, slo den tidligere IT-sjefen fast ovenfor komiteen.

Det er nettopp Labour-regjeringen, som gikk av i fjor etter nederlag ved valget, som får skylden for de enorme investeringene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.