PERSONLIGTEKNOLOGI

- Dere får større Kindle neste år

Amazon-sjef lanserte det populære lesebrettet i Oslo.

- Kindle har seks tommers skjerm med høyoppløselig digitalt blekk. Det gir en leseopplevelse tilnærmet vanlig papir, sier Kindle-sjef Steve Kessel.
- Kindle har seks tommers skjerm med høyoppløselig digitalt blekk. Det gir en leseopplevelse tilnærmet vanlig papir, sier Kindle-sjef Steve Kessel. Bilde: Marius Jørgenrud

GRAND HOTELL/OSLO (Digi.no): Bokgiganten Amazon lanserte i dag e-bokleseren Kindle i Norge.

Frem til nå har lesebrettet bare vært tilgjengelig i USA. Den internasjonale versjonen som nå lanseres, fungerer i over hundre land, deriblant Norge.

- Visjonen er å tilby alle bøker som noensinne er utgitt, på alle språk, tilgjengelig på under seksti sekunder, sier Kindle-sjef Steve Kessel til digi.no.

Lanseringen innebærer dessverre ikke at du finner Kindle i norske butikker. Den må bestilles fra Amazons nettsider for 279 dollar, eller om lag 1600 kroner, pluss frakt og moms.

Brettet er inngangsporten til Amazons digitale bokhandel med 290.000 engelskspråklige titler. Kjøpte bøker lastes ned trådløst over 3G-mobilnettet eller Edge.

- Vi skal tilby andre språk etter hvert, sier Kindle-sjefen, som ikke ville svare på når norske boktitler ville være tilgjengelig.

- Vi jobber hardt med visjonen om å tilby alle bøker som noensinne er trykket, sier Steve Kessel, ansvarlig for Kindle i Amazon.
- Vi jobber hardt med visjonen om å tilby alle bøker som noensinne er trykket, sier Steve Kessel, ansvarlig for Kindle i Amazon. Bilde: Marius Jørgenrud

- Hva slags avtaler kan norske forlag forvente seg hvis de ønsker å samarbeide med dere?

- Det kommenterer vi ikke. Det jeg kan si er at amerikanske forlag er svært fornøyd med Kindle. Vi samarbeider med over tusen forlag. Det er også mulig å legge ut bøker via nettsidene våre uten engang å prate med Amazon.

Kessel fremholder at den internasjonale versjonen er helt lik den som selges i USA. Det innebærer at den leveres med engelsk tastatur, og amerikansk strømadapter.

Heldigvis kan den også lades gjennom en medfølgende USB-kabel.

Uten nettleser

Helt identisk er den imidlertid ikke. Enkelte funksjoner som finnes i USA-utgaven er fjernet.

- Hvorfor får ikke norske kunder surfe nettsider med Kindle?

- Den funksjonen er definert som eksperimentell. Meningen med dette er å prøve ut nye ting. Basert på kundenes tilbakemelding vil vi avgjøre om nye funksjoner kommer og går, sier Kessel.

Gjennom en avtale med AT&T har Amazon sikret Kindle en tilnærmet global dekning i mobilnettet. AT&T har såkalte roamingavtaler med andre lands teleoperatører, som Netcom og Telenor i Norge.

Dette koster dem naturligvis penger, men Kessel insisterer på at fjerningen av nettleseren ikke har noe som helst med kostnaden på datatrafikk å gjøre.

Større versjon

Kindle har i USA også en storebror kalt Kindle DX med 9,7-tommers skjerm.

- Den blir tilgjengelig i internasjonal versjon til neste år, lover Kessel.

På spørsmål om hvilke andre nyheter Amazon ser for seg på lesebrett-fronten svarer han bare at de jobber hardt med visjonen om å tilby all verdens litteratur.

- Hva med fargeskjerm?

- Teknologien eksisterer ikke i dag. Vi ser stadig på nye funksjoner og ny teknologi, men det må være bra for leseopplevelsen.

Andre fakta om Kindle:

  • Brettet er litt over en centimeter tykt og veier 292 gram.
  • Kindle har 2 gigabyte lagringsplass, noe som skal romme opptil 1500 bøker. Kjøpte filer kan lastes ned på nytt gjennom Amazons bibliotek dersom uhellet skulle være ute.
  • Skjermens e-ink teknologi bruker svært lite strøm. Uten trådløs kommunikasjon påskrudd skal den fungerere i over to uker til vanlig lesing. Med trådløs påskrudd oppgir Amazon opptil fire dagers funksjonstid per ladning.
  • Amazon tilbyr abonnement på vel 100 amerikanske og internasjonale magasiner og aviser, blant annet New York Times, The Daily Telegraph, El Pais og Washington Post.
  • Personlige dokumenter kan sendes og mottas trådløst. Kindle støtter formater som Microsoft Word og PDF. Den trådløse overføringen tar Kindle betalt for, 99 cent per megabyte.
  • Kindle leveres med New Oxford American Dictionary. Brukeren kan slå opp i over 250.000 ord og uttrykk direkte fra en tekst.
  • Kindle har seks ulike tekststørrelser å velge mellom.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.