Derfor begynner det å brenne i batteriene

Brann i bærbare skyldes at bransjen har presset dagens batteri-teknologi til bristepunktet.

Derfor begynner det å brenne i batteriene

Brann i bærbare skyldes at bransjen har presset dagens batteri-teknologi til bristepunktet.

Bærbare PCer, avanserte mobiltelefoner, håndholdte spillkonsoller og bærbare medieavspillere begrenses alle av manglende batterikapasitet.

PCer blir stadig kraftigere og inneholder mer og mer funksjonalitet. Prosessorer, harddisker og trådløse teknologier krever mye strøm og batterienes teknologiske utvikling henger ikke med på løpet.

Med stadig mindre komponenter og marginer, skal det etterhvert stadig mindre produksjonsfeil eller skader til før lekkasjer i batteriet forårsaker en brann. Det er derfor brannene dukker opp med ujevn, men økende frekvens i batteriene til flere produsenter.

Dell måtte tidligere denne uken tilbakekalle 4,1 millioner PC-batterier på verdensbasis og 2992 batterier i Norge på grunn av brannfare. Batteriene ble levert av Sony, som også leverer batterier til andre PC-leverandører.

    Les også:

Brenselceller er den mest lovende arvtageren, men uansett går ikke utviklingen i nærheten like fort som i resten av IT-bransjen.

Dersom det skulle kommet et gjennombrudd på batterisiden, vil det gi de som klarer det kunne høste enorme gevinster. Markedet for bærbare batterier er på 6,2 milliarder dollar på årsbasis. Elektronikkselskapene Sony, Sanyo, Matsushita og Samsung vil tilsammen levere litt i overkant av en milliard batterier i år.

Problemet forskerne står over er at jo mer energi de lagrer i et lite batteri, jo mer ustabil og farlig blir det batteriet.

Brannfaren i lithium-ion batterier er et resultat av batteriets kjemiske komposisjon. Den inneholder alt som trengs for å ta fyr; karbon, oksygen og en brennbar veske. Batteriet er laget med et tynt lag av litium kobolt oksyd som fungerer som en negativ elektrode og en remse av grafitt som fungerer som positiv pol. Disse holdes separert av et flytende og isolasjonsmateriale som består av litium salt elektrolytt - som dessverre er høyst brennbar, International Herald Tribune.

Når batteriet lades så migrerer ioner seg fra den negative til den positive polen og når det benyttes beveger de seg tilbake. Når batteriet er fullt er den negative polen på batteriet ustabil fordi den har veldig få ioner og når det er nesten tomt er den positive polen ustabil.

Hvis en gnist forekommer så kan polens temperatur komme opp i 135 grader celcius. I denne varmen oppløses den negative elektroden og så slipper den ut oksygen. Dermed oppstår det som forskerne kaller "thermal runway" når flammene får oksygen til å fore sin egen brann, forklarer eksperter iht.com har snakket med.

Forskerne ser på flere alternative metoder for å løse både problemet med batterikapasitet og problemet med brannfaren, men ingen store gjennombrudd har blitt vist frem. Mye kan derfor tyde på at det enten vil bli nye massive tilbakekaldinger i fremtiden, eller at bærbart elektronisk IT-utstyr må begrense hva slags funksjonalitet som tas med.

Til toppen