Derfor blir det ingen universell Skype-app

Har med funksjonalitet i Windows 10 å gjøre.

Derfor blir det ingen universell Skype-app
Modern UI-utgaven av Skype skal legges ned, til fordel for desktop-utgaven. Men Skype-støtte skal snart bygges inn i tre ulike apper som følger med Windows 10 til enheter i de fleste størrelser. Bilde: Skype

Microsoft-eide Skype kunngjorde nylig at selskapet snart skal legge ned Modern UI-utgaven av Skype-klienten og flytte Windows 8.x-brukerne over på desktop-klienten.

Der og da framstod dette som en merkelig avgjørelse, sett i lyset av hvilket budskap Microsoft har kommet med angående apper som skal kunne fungere på tvers av alle enheter med Windows 10, også kjent som universelle apper.

Bakgrunn: Skype legger ned Modern UI-utgaven

Integrert i Windows 10

I går fikk ZDNet klarhet i hva Skype egentlig har tenkt.

Skype skal nemlig være en integrert del av universelle apper som følger med Windows 10, nærmere bestemt de tre appene Messaging, Calling og Video. Disse skal tilbys på tvers av mobiler, nettbrett og pc-er.

Skype-støtten i disse appene skal komme på plass senere i år, noe som etter alt å dømme betyr senere enn den 29. juli da Windows 10 skal lanseres.

Fikk du med deg denne? Åtte tegn krasjer Skype - for godt  

Webversjon

I går kunngjorde Skype forøvrig at Skype for Web nå er tilgjengelig globalt i en betautgave, blant annet på norsk. Tidligere har denne betautgaven av tjenesten bare vært tilgjengelig USA og Storbritannia.

Det er bare lynmeldingsdelen av Skype som fungerer i de fleste nettlesere, inkludert på enheter Chrome OS og Linux. Lyd- og videoanrop avhenger av at det installeres en plugin.

Skype for Web fungerer ikke i Chrome for Android.
Skype for Web fungerer ikke i Chrome for Android. Bilde: digi.no
 

Med tanke på at verken Chrome eller Edge, Microsoft kommende nettleser, vil ha støtte for plugins i framtiden, framstår dette som en noe utdatert løsning.

Les mer: Ingen plugin-støtte i Microsoft Edge 

WebRTC

Men Skype har tidligere kunngjort av webløsningen etter hvert også vil få støtte for WebRTC, en webstandard for sanntidskommunikasjon, inkludert video.

I likhet med Chrome, Firefox og Opera, skal Edge støtte WebRTC. Internet Explorer vil trolig aldri få støtte for dette. Apple har så langt ikke vært positive til teknologien, men dersom bruken av WebRTC virkelig begynner å ta av, kan selskapet vanskelig forsvare å stå utenfor.

Tidligere i juni kunngjorde Skype at en tidlig utgave av selskapets oversettertjeneste, Skype Translate, skal gjøre tilgjengelig i desktop-klienten mot slutten av sommeren. I dag er den bare tilgjengelig som en Modern UI-app.

Les også: Etablerer WebRTC-senter i Oslo