TELEKOM

Derfor er 900 MHz så viktig for mobiloperatørene

Ny auksjon om mobilt bredbånd neste år.

900 MHz-båndet utgjør grunndekningen i mobildekningen og er derfor gull verdt for netteierne i lisensauksjonen i 2017
900 MHz-båndet utgjør grunndekningen i mobildekningen og er derfor gull verdt for netteierne i lisensauksjonen i 2017 Bilde: Colourbox
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. jan. 2015 - 14:08

Alle netteierne i mobilnettet vil ha klørne i ettertraktede frekvensblokker når 900 MHz-båndet skal ut på auksjon neste år. I dag er det Telenor og Telia Sonera (Netcom) som har lisens på det meste av disse ressursene, mens også nykommeren Ice vil ønske seg en andel her.

Kritiske ressurser

Telenor og Telia Sonera har begge lisenser i 900 MHz-båndet som løper ut 31. desember 2017. Det dreier seg om to blokker på 2 x 10 MHz. Det vil si det meste av dette frekvensområdet.

Og de er kritiske for mobiloperatørene.

– Frekvensene i dette området er viktig for mobiloperatørene fordi det er her vi finner basisdekningen til Telenor og Netcom for 2G. Båndet brukes også til 3G og etter hvert vil også 4G innføres her, sier frekvensdirektør John-Eivind Velure hos Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

Alt hviler på 900

800 MHz-båndet ble auksjonert ut i 2013 og benyttes til mobilt bredbånd.

– Dette båndet kommer til å bli stadig viktigere, men hele nettet er tuftet på 900 MHz. Ikke minst fordi det er dette båndet som de aller fleste telefoner og andre terminaler støtter. Ikke minst kommer mye maskin-til-maskin kommunikasjon til å være avhengig av 900 i noen år til, sier Velure til digi.no.

Denne skisse angir hvordan frekvensblokkene i 900 MHz-båndet er fordelt i dag.
Denne skisse angir hvordan frekvensblokkene i 900 MHz-båndet er fordelt i dag. Bilde: Nkom

God dekning

Fremover er 900 MHz verdifull som databærer på linje med 800 MHz for 4G og senere generasjoner av høyhastighets mobilt bredbånd, LTE. Enkelt fremstilt har frekvenser under 1 GHz god dekningsevne. Signalene når langt, og det trengs derfor færre basestasjoner enn i høyere frekvensområder.

Frekvensdirektør John-Eivind Velure, Nkom.
Frekvensdirektør John-Eivind Velure, Nkom. Bilde: Espen Zachariassen

Attraktiv auksjon

Nå skal rammene for den kommende auksjonen ut på høring, og hos Nkom regner frekvensdirektøren med mye oppmerksomhet.

– Jeg forventer stor interesse fra operatørene. Årsaken er at dette fortsatt er det viktigste båndet for de etablerte selskapenes mobilvirksomhet.

– Og nykommeren Ice vil være på hugget for å sikre seg deler av ressursene som Telenor og Netcom deler i dag?

– Jeg kan ikke spekulere i hva operatøren kommer til å gjøre, men tankegangen er nok ikke feil, sier Velure til digi.no.

– Det er jo nå toget går for dette båndet, så alle vil nok søke å sikre seg ressurser her, mener frekvensdirektøren.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.