BEDRIFTSTEKNOLOGI

Derfor er Android bare halvåpent

Google forklarer hvorfor det beholder så mye av kontrollen selv.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. mai 2011 - 11:56

Google har blitt kritisert for å holde tilbake kildekoden til Android 3.x Honeycomb, den hittil nyeste utgaven av selskapets operativsystem for et stadig flere typer enheter. Selskapet har tidligere sagt at kildekoden vil bli utgitt, men har ikke kommet med noe konkret tidspunkt for dette.

Nå virker det klart at kildekoden til Honeycomb ikke vil bli utgitt, i alle fall ikke på en måte som vil gjøre det mulig å skille den nye koden i Honeycomb fra den nye koden som kommer i neste utgave, Ice Cream Sandwich.

I forbindelse med en pressekonferanse under Google I/O-konferansen denne uken, forklarte ledere i Googles Android-team hvordan dette henger sammen.

– Honeycomb er et sett med patcher. Ice Cream Sandwich er et større sett som også inkluderer Honeycomb-patchene. Kildenkoden vil bli tilgjengelig. Spørsmålet er om vi vil tagge den på en slik måte at den gjør det mulig å for noen å rekonstruere et Honeycomb-bygg. Det vet vi ikke ennå. Det avhenger av hvordan ting ser ut i fjerde kvartal, sa Dan Morrill, sjef for åpen kildekode- og kompatibilitetsspørsmål knyttet til Android, ifølge CNET News.

Det er i fjerde kvartal at Google planlegger å gi ut Ice Cream Sandwich-utgaven av Android.

Den store forskjellen på Honeycomb og Ice Cream Sandwich (ICS) er at den førstnevnte bare er beregnet for nettbrett, mens den kommende utgaven skal kunne brukes av også andre typer enheter, inkludert smartmobiler. Det hastet for Google å få ut en nettbrettutgave av Android, noe som fikk selskapet til å ta en del snarveier – blant annet ved å droppe støtte for smartmobiler i Honeycomb.

Google er redd for at en utgivelse av kildekoden til Honeycomb vil føre til at det vil kommer enheter på markedet som egentlig ikke er egnet til å benytte denne versjonen av Android, og som derfor vil skape både en dårlig brukeropplevelse og kompatibilitetsproblemer.

I motsetning til de fleste andre åpen kildekodeprosjekter, foregår ikke utviklingen av Android som et fellesskapsdrevet prosjekt.

Android-sjef i Google, Andy Rubin <i>Bilde: Google</i>
Android-sjef i Google, Andy Rubin Bilde: Google

– Android er lett på den fellesskapsdrevne siden og tyngre på åpen kildekode, sa Googles Android-sjef, Andy Rubin, under pressekonferansen, som også er gjengitt av pcmag.com. Han understreker samtidig forskjellen på Android som en plattform med programmeringsgrensesnitt (API-er) som utviklere skal kunne forholde seg til, og vanlige applikasjoner.

– Når vil legger til nye API-er, er ifølge mitt syn typisk slik at fellesskapsprosesser ikke fungerer, fordi det er vanskelig å avgjøre når du er ferdig. Det er vanskelig å si hva som er lanseringsklart og hva som er en beta. Utviklere er nødt til å kunne ha forventninger om at disse API-ene er ferdige ved en viss dato. Dersom det er en fellesskapsprosess, kan noen ta en utgangspunkt i en tidlig versjon, før disse API-ene har blitt fastspikret, og begynne å bygge enheter med dem. Disse enhetene kan da bli inkompatible fra perspektivet til en tredjeparts-applikasjon, sa Rubin.

– Et fellesskapsprosjekt er litt vanskeligere å administrere. Vi godtar fortsatt bidrag. vi tar imot mange bidrag fra fellesskapet, men på en mye mer kontrollert måte, sa Rubin.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.