BEDRIFTSTEKNOLOGI

Derfor er Android en gullgruve for Microsoft

– Vi sitter på 200 relevante patenter.

SEDDELPRESSE: Det er store penger i Android, som er blitt verdens mest utbredte operativsystem til nettbrett og smarttelefoner, og en stor porsjon av pengene havner i Microsoft sine lommer.
SEDDELPRESSE: Det er store penger i Android, som er blitt verdens mest utbredte operativsystem til nettbrett og smarttelefoner, og en stor porsjon av pengene havner i Microsoft sine lommer. Bilde: Google YouTube-video
9. apr. 2014 - 13:41

Microsoft har hittil nektet å offentlig kommentere hvilke patenter de eier, eller hvor omfattende rettigheter det dreier seg om, som gjør at nær sagt alle verdens leverandører av Android-enheter må betale en lisensavgift til dem for bruk av Googles operativsystem.

En sterk patentportefølje gjør at Microsoft håver inn 12 milliarder kroner i året på dette, ifølge beregninger utført av bransjeanalytikere i fjor.

I tillegg har listen over selskaper som har inngått avtale om å betale avgift for å få lov til å bruke Android i produkter bare økt siden den gangen.

Men dette er rene anslag, som ikke har latt seg bekrefte. Mange har hevdet at Microsoft på denne måten tjener mer penger på konkurrentens plattform enn de gjør på sitt eget operativsystem Windows Phone.

Etter at Kina nå godtar Microsofts oppkjøp av Nokia, en beslutning som dro ut i tid nettopp på grunn av frykt for økte lisenskostnader (klaget inn av Google og Samsung), så har det kommet frem iallefall noen få detaljer:

Ifølge det kinesiske næringsdepartementet, som tirsdag ga tommel opp for oppkjøpet, så sitter Microsoft på rundt 200 patenter som er relevante for Android.

Det er Microsoft som selv gjør et poeng ut av dette i en kunngjøring hvor sjefsjurist David Howard skriver:

– MOFCOM (det kinesiske næringsdepartementet) konkluderte etter sin etterforskning at Microsoft har om lag 200 patenter som er nødvendige for å utvikle en Android-basert smarttelefon.

Samsung, HTC, Acer, LG, Barnes & Noble, ViewSonic, Foxconn og Dell er bare noen av de mer enn 20 selskapene som betaler Android-avgift til Microsoft.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.