JUSS OG SAMFUNN

Derfor er Håkon Wium Lie «pirat»

Vil ha Piratpartiet inn på Stortinget.

24. aug. 2012 - 09:35

Piratene er i full sving med å etablere et nytt politisk alternativ i Norge. De første seilene ble heist i sommer og målet er å kapre plasser ved Stortingsvalget 2013.

CSS-oppfinner, standardforkjemper og en av Norges mest respekterte IT-kapasiteter internasjonalt, Håkon Wium Lie, har engasjert seg sterkt i dette arbeidet.

- Håkon, du har latt deg velge inn som styremedlem i Piratene, en nyopprettet forening med ett eneste formål: Etableringen av Piratpartiet. Hvorfor?

- Jeg synes Norge trenger et parti som har en digital agenda. Piratpartiet har mye for seg og har også fått makt i Sverige og Tyskland. Der har de brakt inn nytenkning og saker som folk er opptatt av. Det har også økt underholdningsverdien i det politiske systemet noe, sier Wium Lie til digi.no.

Teknologidirektøren i Opera Software forteller at Piratpartiets kjerneprogram nå er ferdig, og legger ikke skjul på at han tror digi.nos lesere vil like de 11 punktene.

Selv har han vært redaktør for dette arbeidet. - Vi har prøvd å begrense oss til en A4-side og jeg synes vi har fått mange gode saker.

- Det viktigste nå er å få samlet 5.000 underskrifter. Derfor håper jeg du lenker til vårt underskriftsskjema, sier Wium Lie. Og de som ønsker å sende inn flere underskrifter kan laste ned et samleskjema (pdf).

Her hjelper ikke digitale støtteerklæringer. Uten nok underskrifter i blekk på papir, innsamlet før nyttår, så blir det ikke noe Piratparti å stemme på ved neste års valg.

- Vi tror absolutt at Piratpartiet har potensial til å nå mange mennesker. Alle som har mobil, pc eller ipad opplever problemstillinger rundt sakene vi er opptatt av, sier det ferske styremedlemmet i Piratene.

Kontroversielt

Håkon ønsker ikke å fremheve enkeltpunkter han spesielt brenner for, men sier han stiller seg bak hele kjerneprogrammet. Så nevner han opphavsrett likevel.

- Dette med fildeling er kanskje kontroversielt. Vi satt det opp først, da dette er viktig for norsk kultur. Hvis jeg skal bruke 30 sekunder på å fortelle hva som er viktig med Piratpartiet, så er det å få se Fleksnes på Youtube. Det er ikke gitt at det kan ligge der.

Fri Mikke Mus

Åndsverk har i dag en vernetid tidsbegrenset til 70 år etter opphavsmannens død. Altfor lenge, mener Piratpartiet som vil innskrenke vernetiden til 14 år, slik den opprinnelig var.

- Vi vet alle hvem som har presset opp vernetiden. Disney ønsker for eksempel at Mikke Mus aldri skal slippes fritt ut. Det er legitimt for dem å mene det, men politikerne som skal vedta reglene må se at interesseorganisasjonene har styrt dette for lenge. Også borgerne har rettigheter. Den delen har de ikke tatt vare på.

Hva skjer med nominasjonsprosess og partiets videre arbeid. Dersom du blir spurt, vil du da stille deg til rådighet, for eksempel øverst på deres valgliste?

- Det har vi ikke bestemt oss for. Hvis vi ikke klarer å hente inn 5.00 underskrifter før årsskiftet er vi ikke med. Det er det vi fokuserer på nå. Hvem som skal stå på listene og hvilke plasser tar vi etter hvert, sier Håkon.

- Hvordan oppfatter du pirat-begrepet?

- Det er ikke Piratpartiet som tok navnet først i bruk. Historien bak er at det ble startet et såkalt anti-piratbyrå. Derfor kom (grunnleggeren av partiet i Sverige) Rick Falkvinge med dette navnet. Jeg ønsker ikke å være pirat i den forstand at vi oppfordrer til ulovligheter. Poenget er at reglene må mykes opp, mener Håkon Wium Lie.

Kickoff

Piratpartiet arrangerer i kveld et kickoff-arrangement klokken 17.30 ved Institutt for Informatikk på Blindern.

Les hva valgforsker Frank Aarebrot mener om Piratpartiets muligheter til å lykkes.

Aarrr!

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.