BEDRIFTSTEKNOLOGI

Derfor er Windows 2000 lite egnet for spill

Til tross for at Windows 2000 har like bra støtte for DirectX-grensesnittet som Windows 95/98, er operativsystemet fortsatt ikke særlig egnet for spill. Her får du vite hvorfor.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. feb. 2000 - 09:46

At Windows NT er lite egnet for spill, er kjent for det fleste. Operativsystemet støtter verken spill som er basert på DOS eller spill som krever nyere versjoner av DirectX. Derfor var det mange som så fram til å kunne bruke Windows 2000 til spill, siden dette nye operativsystemet har like oppdatert DirectX-støtte som Microsofts konsumentsystemer, Windows 95 og 98.

Men Microsoft hevder at Windows 2000 ikke er egnet for spill, men ikke så mye om hvorfor. Derfor har vi fått systemingeniør Rune Lystad, ansvarlig for Windows 2000 i Microsoft Norge, til å forklare dette for oss:

- Årsaken er at det er meget begrenset tilgang til DOS-kall og ikke minst ingen direkte aksess til maskinvare i Windows 2000. I dag er rundt 55 prosent av alle spill avhengig av å kunne kjøre sine egne maskinvaredrivere som er optimalisert mot lyd- og videokort. I tillegg har jo ID Software utviklet sitt eget lille spill-operativsystem som i dag ikke kjører fullverdig under Win2000/NT. Når slike mini-operativsystemer ikke tillates kjørt under Win2000 har det rett og slett med sikkerhet og stabilitet å gjøre, forklarer Lystad.

Han forteller videre at når DirectX 7.0 nå faktisk er en del av Win2000, betyr det at alle spill som støtter denne standarden 100 prosent og som ikke benytter egne shortcuts til videominne og lydenhet, vil fungere under operativsystemet.

- Vi jobber kontinuerlig for å forbedre DirectX-standarden slik at behovet for å skrive egne drivere og mini-OS skal bli mindre for spillprodusenter. DirectX 8.0 er akkurat lansert ovenfor spillhus. Vi har også kommet med en liten valgfri oppdatering til Win2000 for å tillatte at noen populære spill lar seg kjøre under Win2000, selv om dette aldri har vært et mål under utviklingen av operativsystemet, avslutter han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.