APPLE

Derfor forbyr Apple ansatte å bruke ChatGPT

Redd for lekkasjer.

Apple føyer seg inn i rekken av selskaper som er kritiske til ansattes bruk av ChatGPT.
Apple føyer seg inn i rekken av selskaper som er kritiske til ansattes bruk av ChatGPT. Illustrasjonsfoto: matcuz/Pixabay
23. mai 2023 - 11:09

ChatGPT har tatt verden med storm, men den har også gjort mange nervøse for det destruktive potensialet som ligger i teknologien. Flere bedrifter har allerede innført restriksjoner på bruk av ChatGPT, og nå følger en av de de største teknologiaktørene etter.

Avisen Wall Street Journal melder at Apple nå har innført restriksjoner på bruk av ChatGPT for en del av sine ansatte. Opplysningene stammer fra dokumenter avisen har fått innsyn i og fra kilder med kjennskap til saken.

Redd for lekkasjer

Bakgrunnen for restriksjonene skal være at selskapet er redd for at ansatte som benytter ChatGPT, kan lekke konfidensielle, proprietære data som tilhører Apple. Data som mates inn i chatboten. sendes nemlig tilbake til utviklerne og brukes som en del av grunnlaget for videre trening av modellen.

Dataene som sendes tilbake til utvikleren hentes fra samtalene som lagres i ChatGPT når man bruker tjenesten – altså historikken.

I forbindelse med saken uttalte en talsperson for OpenAI at selskapet lanserte en ny funksjon som gjør det mulig for brukere å slå av samtalehistorikken, noe som hindrer at disse dataene vil bli brukt til trening av modellen. Tilsynelatende er dette altså ikke godt nok for Apple.

ChatGPT er ennå under utvikling og har slitt med en del voksesmerter. I slutten av mars kom det for eksempel frem at chatboten hadde lekket titler fra samtalehistorikken til andre brukere på grunn av en alvorlig teknisk feil (krever abonnement).

Ifølge kildene Wall Street Journal var i kontakt med, jobber Apple også med en egen, stor språkmodell tilsvarende ChatGPT. Detaljene rundt dette er foreløpig sparsomme.

Følger en rekke andre selskaper

Dokumentene avisen fikk tilgang til, viste også at Apple har innført restriksjoner på bruk av GitHub Copilot, et skybasert AI-verktøy designet for å bistå utviklere i å skrive kode. Github eies av Microsoft, og Copilot-funksjonen er utviklet i samarbeid med ChatGPT-utvikleren OpenAI.  

Apple er for øvrig ikke alene. JP Morgan, USAs største bank, har også innført restriksjoner på bruk av ChatGPT blant sine ansatte, som Wall Street Journal meldte.

Magasinet Fortune har tidligere skrevet at også giganter som Verizon, som er det nest største telekomselskapet i USA, Amazon og storbanken Goldman Sachs enten har bannlyst eller innført strenge restriksjoner på bruk av ChatGPT på arbeidsplassen.

Ikke minst har også elektronikkgiganten Samsung nektet sine ansatte å bruke ChatGPT, som Digi.no skrev i begynnelsen av mai. Samsungs begrunnelse ligger nært opptil den Apple brukte.

– Vi ber om at du overholder sikkerhetsinstruksene. Unnlatelse kan føre til lekkasjer eller kompromittering av selskapsinformasjon. Det kan føre til disiplinære tiltak, som oppsigelse av ansettelsesforholdet, skrev Samsung i et internt notat.

En bug i den populære tjenesten ChatGPT førte til at noen brukere kunne se andre brukeres historikk. – Et betydelig problem, ifølge sjefen for selskapet bak tjenesten.
Les også

Historikk fra ChatGPT lekket

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.