AVTALER & KONTRAKTER

Derfor frykter han Tele2-oppkjøpet

Ice for svak for lenge.

LANG TID: Avdelingsdirektør Gjermund Nese mener Netcoms oppkjøp av Tele2 vil stikke alvorlige kjepper i hjulene for Ice’ muligheter til å bygge seg opp som en solid konkurrent.
LANG TID: Avdelingsdirektør Gjermund Nese mener Netcoms oppkjøp av Tele2 vil stikke alvorlige kjepper i hjulene for Ice’ muligheter til å bygge seg opp som en solid konkurrent. Bilde: Marit Hommedal
2. des. 2014 - 07:24

Mandag varslet Konkurransetilsynet at TeliaSoneras oppkjøp av Tele2 Norge kan bli stoppet.

Årsaken er at mobilmarkedet vil bli dominert av to sterke aktører, Telenor og Netcom, med høyere priser og lavere kvalitet på tjenestene som resultat.

Med Tele2s kundemasse vil Netcoms markedsandel øke fra 23 til rundt 40 prosent. Antall mobilkunder øker fra 1,6 til 2,7 millioner.

Les også: Kjøper Tele2 for fem milliarder

Uten taletjeneste

– Med et oppkjøp er vår oppfatning at mobilmarkedet går fra tre til to mobilaktører med eget nett, forklarer avdelingsdirektør Gjermund Nese hos Konkurransetilsynet.

– Men Tele2 har tidligere varslet at selskapet gir opp i Norge etter å ha tapt frekvensauksjonen. Og Ice er på vei inn som den nye tredje mobilaktøren. Hva er da galt med konkurransesituasjonen?

– Ice har ennå ikke en tjeneste for tale i mobilnettet, kun mobildata. Derfor er vi usikre på om de kan være en effektiv konkurrent, sier Nese.

Rabatt til Ice

Netcom har kommet med såkalte avhjelpende tiltak, som ingen av partene snakker høyt om - men som digi.no tidligere har fått kjennskap til.

Det går blant annet ut på at Ice får rimelig tilgang til Netcoms nett som virtuell operatør.

I tillegg er det snakk om at Ice får rabatt på kjøp av Tele2s mobilnett.

Les også: Fristet med Ice-rabatt

For ordens skyld:

Konkurransetilsynet får opplyst at digi.no har kjennskap til disse tiltakene, men kommenterer spørsmålet uten å gå inn på hva tiltakene konkret dreier seg om.

– Bidrar ikke tiltakene til å få Ice inn som en reell konkurrent?

– Nei, de er ikke nok til å sikre at vi får en effektiv konkurrent inn på markedet, svarer avdelingsdirektøren.

Ice planlegger å ha en taletjeneste på plass til sommeren, men tilsynet mener uansett at nykommeren ikke vil vokse seg sterk raskt nok til å utgjøre en solid konkurrent Netcom og Telenor.

Europa

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

På europeisk plan handler debatten om at det bør bli færre aktører i mobilbransjen.

De europeiskelandene har et utall aktører med eget nett. Til sammenligning har USA med sine rundt 300 millioner innbyggere fire landsdekkende mobilnett.

Blant annet Telenor Norge-sjef Berit Svendsen tar til orde for at Europa bør få færre aktører som operer på tvers av grensene.

Hensikten er å få økt lønnsomhet.

Unntak i Norge

Gjermund Nese registrerer at deler av bransjen ønsker en slik utvikling, men Konkurransetilsynet kan ikke ta hensyn til dette i sin behandling av oppkjøpet.

– Vi skal håndheve konkurranseloven og vurdere situasjonen ut fra det norske markedet. Og slik situasjonen er i Europa i dag, er Norge i ferd med å bli et unntakstilfelle med bare to mobilnett, sier avdelingsdirektøren.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.