FORBRUKERTEKNOLOGI

Derfor lanserer Google egen mobil

...og slik får du tak i den.

Jan Grønbech i Google Norge er svært fornøyd med selskapets mobiltelefon. Nå vil han bestille flere til resten av familien.
Jan Grønbech i Google Norge er svært fornøyd med selskapets mobiltelefon. Nå vil han bestille flere til resten av familien.
6. jan. 2010 - 11:32

Google lanserte i går sin første mobiltelefon, Nexus One. Den er laget av HTC, men bærer navnet til Google, og skal også selges direkte av søkegiganten og deres partnere.

I første rekke tilbys Google-telefonen kun i USA, Storbritannia, Singapore og Hong Kong. Det vil ennå gå noe tid før den blir å finne i norske butikker, men for de mest interesserte kan den bestilles allerede i dag. Det kommer vi tilbake til senere i artikkelen.

Google bekrefter ovenfor digi.no at telefonen fungerer også i Norge. Faktisk var «gPhone» årets julegave til de fleste av Googles ansatte verden over.

- Ja, vi har brukt den en måneds tid nå og den virker helt utmerket. Den forandrer hele mobilhverdagen. Det er som å gå over fra treski til glassfiber, sier Google Norge-sjef Jan Grønbech til digi.no.

Fra før eier han både iPhone, iPod touch og G1, den første Android-baserte mobiltelefonen fra HTC. Slik omtaler Grønbech sine egne erfaringene med Nexus One:

- Skjermen er ufattelig god og telefonen er lynraskt. Tregheten man kjenner fra andre mobiltelefoner er borte. Det er også mulig å søke, sende tekstmeldinger og e-post kun ved å prate til den. Nå kan jeg sitte i bilen og snakke inn e-postmeldinger, det er litt artig.

- Hvorfor lanserer Google en egen mobiltelefon?

- Det er lett å forklare. Dette er ofte standardsvaret på alle spørsmål om hva Google gjør. visjonen vår er å organisere informasjon og gjøre den tilgjengelig. Dagens mobiltelefoner er, med unntak for iPhone og andre Android-telefoner, ikke særlig velegnet for å komme seg på nett. Har du en Symbian-telefon er det min erfaring at det ikke er lett å bruke internett, sier Grønbech.

Han legger ikke skjul på at iPhone er hovedkonkurrenten. På eget initiativ sier Google Norge-sjefen at 40 millioner iPhone-kunder i dag står for 60 prosent av all datatrafikk i mobilnettene.

- Det er vårt mål at flere skal få tilgang til informasjon på nettet via håndholdte enheter enn i dag. Det er målet med både Android og Nexusen.

- Når blir Nexus One tilgjengelig i Norge?

- Det er opp til norske teleoperatører. Android-teamet har valgt å ha en telepartner på plass i hvert land før de lanserer telefonen, selv om den også kan kjøpes fra nettsidene våre, sier Google Norge-sjef Jan Grønbech til digi.no.

Grønbech kan ikke bekrefte om det har vært samtaler med norske teleaktører som vil være partner, men legger til at «det vil overraske han hvis det ikke har vært det».

- Telefonen er uansett ikke låst. Dette bør ikke ta så forferdelig lang tid å få på plass, sier han.

Netcom avventer

- Dette er absolutt en telefon vi er interessert i å distribuere. Men foreløpig avventer vi mer informasjon fra Google om deres distribusjonsapparat og form, sier kommunikasjonssjef i Netcom, Øyvind Vederhus.

Telenor har foreløpig ikke svart på digi.nos henvendelse om det samme.

Spørsmålet er om norske aktører er interessert i å selge subsidierte mobiltelefoner som er ulåst.

Slik får du tak i Google-telefonen nå

Norske kunder som vil bestille Nexus One fra Googles nettsider, blir inntil videre møtt med en melding om at telefonen dessverre ikke er tilgjengelig i Norge.

Denne begrensningen kan imidlertid omgås, fordi butikken filtererer på kundenes IP-adresse, som kan spores til opphavslandet.

Løsningen er å bruke en amerikansk proxy-server. Det finnes en rekke tjenester som tilbyr dette, og fremgangsmåtene er ulike avhengig av din plattform. Vi velger derfor å lenke til en eldre oppskrift fra vårt søsternettsted DinSide Data. Den handler om tilgang til musikktjenesten Pandora, men bør fungere like godt i dette tilfellet.

I tillegg skriver digi.no-lesere om andre løsninger i vårt debattforum.

Du trenger dessuten hjelp av et fraktselskap som tilbyr amerikansk mottakeradresse, da dette er en forutsetning for at Google vil sende deg telefonen. Digi.no kjenner til flere som med hell har benyttet tjenestene til Jetcarrier.

Vi understreker at import av telefoner på denne måten må gjøres på eget ansvar. Eventuell garanti eller reklamasjon kan bli kinkig hvis produktet må sendes over Atlanteren. I tillegg må du naturligvis regne med å betale norske avgifter og frakt ved innføring.

- Er det noen grunn til å advare mot å gjøre dette, såkalt «gråimport»?

- Det har jeg ikke lyst til å mene noe om. Men hvis dette lar seg gjøre, så skal i hvertfall jeg kjøpe tre mobiler til. Jeg har en kone og to barn som er forferdelig misunnelig og ønsker seg Nexus One, sier Google Norge-sjefen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.