Derfor lykkes eBay

Pengene renner inn.

John Donahoe leverte meget sterke tall for andre kvartal onsdag. Vekst i salg av nye produkter og fremgang for PayPal er de viktigste årsakene.
John Donahoe leverte meget sterke tall for andre kvartal onsdag. Vekst i salg av nye produkter og fremgang for PayPal er de viktigste årsakene. (Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images/All Over Press)

Pengene renner inn.

Verdens største markedsplass på nett tjener godt på at forbrukerne i større grad søker seg til nettet for å finne gode kjøp.

Særlig i det amerikanske markedet er det flere og flere som strammer livremmen, og derfor går noen runder ekstra for å finne gode kjøp.

Vekst i fastpris

Nå forbindes eBay først og fremst med nettauksjoner av brukte produkter, men de områdene de vokser mest på er nye produkter som selges som i en ordinær netthandel.

65 prosent av varene som selges på eBay er til fast pris. Fastpris-salg vokste med 13 prosent i andre kvartal.

Forrige sesong

Selskapet skraper mer og mer inn i Amazons marked. I et intervju med Bloomberg News forteller eBays toppsjef:

– Vår største fortjeneste er i forrige sesongs varer. Innen konsumentelektronikk kommer det ut nye modeller hvert kvartal. Innen klær og mote skiftes hele linjer ut hvert kvartal. Om en måned vil ikke Nordstrøm (amerikansk kleskjede, red. anm.) ha badedrakter i hyllene. EBay er et bra sted å bli kvitt sommerens varer, sier John Donahoe.

Det er også på denne måten eBay forsøker å skille seg fra Amazon. De har allerede en meget stor kundegruppe som benytter seg av tjenesten for å finne gode kjøp. Å utvide til nye produkter har lenge vært en viktig strategi for selskapet å øke omsetningen og marginene.

Vekst i mobil

Selskapet har også satset tungt på mobile plattformer. 90 millioner eBay-applikasjoner skal ha blitt lastet ned siden det ble lansert i 2008. Donahoe forteller at konsumenter som bruker mobilen for å søke etter varer er tre til fire ganger mer verdifulle enn de som bare bruker eBays nettsider.

Ifølge Bloomberg News vil det i år gå transaksjoner for svimlende 10 milliarder dollar gjennom eBays mobile plattformer i år.

PayPal leder an

Gjennom datterselskapet PayPal har selskapet også et godt grep om betalingsformidlingsmarkedet. Det var også PayPal som sto for den største veksten i inntekter for andre kvartal.

Blant annet har selskapet lansert et tillegg til iPhone, som gjør mobilen til en betalingsterminal. De har også lansert en rekke avtaler med amerikanske butikkjeder som gjør at konsumenter kan bruke sine PayPal-kontorer i flere fysiske butikker.

Ved utgangen av andre kvartal hadde PayPal 113,2 millioner aktive brukere, en vekst på 13 prosent fra samme tid i fjor. Slikt blir det penger av.

Omsetningen til PayPal steg med 26 prosent fra andre kvartal i fjor til i år, og er nå oppe i 1,36 milliarder dollar eller 8,3 milliarder kroner. Totalt økte transaksjonsbeløpet gjennom PayPal med 20 prosent til 34,5 milliarder dollar.

Oppgang på børsen

Aksjene i eBay steg over seks prosent i etterhandelen da tallene for andre kvartal ble lagt frem. Selskapet kunne melde om en total omsetningsvekst på 23 prosent til 3,4 milliarder dollar. Resultatet endte på 730 millioner dollar, en vekst på hele 16 prosent fra i fjor.

Selskapets resultatrapport kan du lese her.

    Les også:

Til toppen