Derfor måtte Microsoft redusere Longhorn

Gartner spådde utsettelser av Longhorn og fikk rett. Gartner tror heller ikke på Microsofts nye løfter.

Arvtageren til Windows XP lever foreløpig under kodenavnet Longhorn. Kanskje navnet reflekterte listen over nyhetene Microsoft hadde tenkte å inkludere, men etter først å ha utsatt Longhorn en gang, hadde ikke Microsoft noe valg, mener Gartner.

I en fersk analyse påpeker Gartner at de i fjor påpekte at Microsoft gapte vel høyt og hadde inkludert for mye. Longhorn kommer ikke før i andre halvdel av 2007 og dette står vi ved, skriver Gartner i en kort dokument som er undertegnet av hele fem analytikere.

Gartner mener at det ikke er teknikk og utvikling som styrer lanseringen av Longhorn. Det er Microsofts lisensavtaler og behov for inntekter. For selskapets største kunder har inngått treårige Software Assurance-avtaler der man skal motta nye versjoner av blant annet Windows.

For å tilfredstille avtalene, må det ut en ny Windows-versjon i 2006 og det er dette som har fått Microsoft til å droppe WinFS, det viktige nye filsystemet fra denne versjonen.

Microsoft offentliggjorde samtidig med utsettelsen av WinFS i Longhorn at en del Longhorn-funksjonalitet "skal blir tilgjengelig for Windows XP". Men når og i hvilken form, ble det ikke sagt noen om.

Gartner står derfor fremdeles ved at det kommer en ny Windows-versjon basert på XP, men med Longhorn-muligheter i 2005 eller første halvdel av 2006. I løpet av andre halvdel av 2006 kommer Longhorn uten WinFS. Først i andre halvdel av 2007 Longhorn med WinFS, spår derfor analyseselskapet.

I løpet av 2006 får dog utviklerne deler av WinFX og deler av Microsofts kommende mellomvaresystem Indigo og grafikksystemet Avalon.

Dette får Gartner til å spå at de fleste større bedrifter kan tenke langsiktig med Windows XP - de kommer fremdeles til å bruke det enkelte steder i 2011. Man kan også trygt oppgradere til Windows Server 2003 - i 2010 vil fremdeles de fleste Windows-servere brukere 2003-versjonen.

Gartner advarer samtidig mot å begynne planlegging av applikasjoner og systemer som er avhengig av WinFS. Usikkerheten er foreløpig for stor.

Les mer om: