UTVIKLING

Derfor nekter noen websider deg å zoome

Selv om det kan være godt ment, gir fastlåst sidebredde typisk en dårligere brukeropplevelse.

En del nettsteder nekter besøkende å zoome når de surfer med håndholdte enheter. Ikke alle utviklere er bevisst på at sidebredden er låst fast, mener Andreas Boven i Opera Software.
En del nettsteder nekter besøkende å zoome når de surfer med håndholdte enheter. Ikke alle utviklere er bevisst på at sidebredden er låst fast, mener Andreas Boven i Opera Software. Bilde: Colourbox
28. des. 2015 - 09:39

Det å frata brukerne valg er sjeldent positivt. Ett oppsett passer ikke alle. Små skjermer med liten tekststørrelse kan by på problemer, kanskje spesielt for svaksynte. Likevel har det de siste årene blitt nokså utbredt at mobil-tilpassede nettsider ikke lar deg zoome.

Årsakene kan være flere, ifølge produktsjef Andreas Bovens for nettleseren Opera for Android, som digi.no har spurt i denne saken.

Han forklarer at mange nettsteder definerer bredde og/eller det tillatte zoom-nivået ved hjelp av viewport meta-taggen i head-elementet i html-koden.

Ser man nærmere på eksempelet <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1, user-scalable=no, maximum-scale=1"> fremgår det relativt tydelig at brukeren ikke skal kunne zoome.

Her er zoom-blokkeringen deklarert to ganger, maximum-scale=x begrenser muligheten å zoome til verdien av 'x'. Dette er redudant da zoom-nivået i eksempelet uansett er låst fast ved hjelp av parameteret user-scalable=no.

Ytelse og copy-paste

Ifølge Bovens er det tre hovedårsaker til at utviklere velger å sperre for zoom:

  • Det gjøres for å unngå en innebygget forsinkelse på 350 milisekunder på berøringsskjermer, som er der for å fange opp dobbelttrykk. Å hindre zoom kan gi litt høyere ytelse i spill og lignende, men er antakelig unødvendig på nettsider flest. Forsinkelsen er uansett lite merkbar.

Webmotoren WebKit, som benyttes av Appes mobile nettleser Safari, skal for øvrig snart få en innebygget funksjon som kan omgå hele tidsforsinkelsen, og gir mer responsiv trykking på lenker. Det kan du lese mer om hos The Next Web og hos Webkit.org.

  • Fordi Apples iOS ikke har automatisk text-wrap, som tilpasser tekst til sidebredden når man zoomer, så innebærer det at du må scrolle sidelangs for å lese lange tekstlinjer. Å låse fast zoom-nivået forhindrer dette, men samtidig påvirker det brukervennligheten i negativ retning.
  • Det er også en del utviklere som har kopiert viewport meta-koden fra et eller annet nettsted eller bruker verktøy eller rammeverk hvor dette er inkludert, uten nødvendigvis å innse at koden låser sidebredden og sperrer mot zooming.
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.