Derfor skal du velge 64 bits Windows 7

Billigere RAM, flere drivere og applikasjoner gjør valget lett.

Derfor skal du velge 64 bits Windows 7
Bilde:

PC-verdenen er i ferd med å migrere. Ikke bare fra Windows Vista til Windows 7, men fra 32 bit til 64 bits arikitektur.

Nå er det slik at så godt som samtlige maskiner med mer enn 4 GB internminne forhåndsinstallert i dag kommer med 64 bitsversjonen av Windows som standard. Så denne prosessen er allerede godt i gang.

Men både Microsoft og PC-industrien forventer at den store forflytningen fra 32 til 64 bit skal skje med Windows 7. Ikke minst fordi minne er vesentlig billigere nå enn da Vista ble lansert i 2006.

Den gangen kostet en 1GB RAM-brikke rundt 1000 kroner. I dag får du 2G-brikker for under samme pris.

Det er ikke uvanlig å finne PCer med 6GB internminne forhåndsinstallert i dag, og grensen med den nye generasjonen hovedkort går typisk ved 12 GB. Windows Vista gir imidlertid mulighet for opptil 128 GB, mens Windows 7 åpner for hele 192 GB (64 bits Professional, Enterprise og Ultimate-versjonene). Velger du 32 bits, må du fortsatt nøye deg med 4GB eller mindre.

Nå skal det sies at de aller fleste kontor- og bedriftsapplikasjoner på desktop-nivå ikke trenger den slags kraft, og de færreste av dem har noen nytte av en 64 bits-arkitektur (selv om alle 32 bits-applikasjoner kjører også på en 64 bits-maskin).

Dette vil imidlertid raskt komme til å endre seg, skriver Cnet-redaktør Dong Ngo i en svært informativ gjennomgang på bloggen Crave. En rekke 64-bitsapplikasjoner er på vei - ikke minst fordi hele markedet nå forventer at de fleste vil velge 64 bits Windows 7. Driverproblematikken blir da også mindre i overgangen fra Windows Vista til Windows 7, fordi så godt som alle driverne for Vista også går på 7-ern.

Det betyr ikke at alt utstyr som nå kjører med 32 bits Vista vil fungere i Windows 7 64 bits. Det er nemlig slik at Microsoft 64 bitsversjonene av Windows 7 har innført diktatorisk signaturregime, slik at du ikke lenger kan bruke drivere som ikke spesifikt er godkjent av Redmond.

Dette har selvsagt ulemper, selv om langt flere store hardwareprodusentene nå er klare med godkjente drivere enn de var da Vista ble lansert. (De var trolig sendrektige fordi driverne deres fungerte likevel, med advarsel fra Microsoft).

Det harde regimet burde i hvert fall teoretisk føre til større grad av stabilitet og mindre krasj.

Og for ordens skyld: 16-bitsapplikasjoner støttes overhodet ikke i i 64-bitsversjonene, med mindre du kjører virtuelt.