FORBRUKERTEKNOLOGI

Derfor skuffet Apples rekordsalg

Vanskelige skjermer får skylden.

Den nye iPhone 5, som ble lansert for snart to uker siden, (og som her vises frem til høyre i bildet) har ny skjermteknologi for å gjøre den tynnere. Det kan ha bidratt til at selskapet skuffet med antall solgte enheter den første helgen.
Den nye iPhone 5, som ble lansert for snart to uker siden, (og som her vises frem til høyre i bildet) har ny skjermteknologi for å gjøre den tynnere. Det kan ha bidratt til at selskapet skuffet med antall solgte enheter den første helgen. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press
25. sep. 2012 - 08:16

Mandag ble det kjent at Apple solgte over fem millioner iPhone 5 telefoner i løpet av den første helgen telefonene var tilgjengelige i handel. Dette er ny rekord men skuffet allikevel meget optimistiske analytikere som hadde skrudd forventingene i været.

Etterspørselen var imidlertid høyere enn tilbudet av telefoner, melder Bloomberg News. Årsaken til det er Apples beslutning om å bruke en lettere og tynnere skjerm enn i tidligere modeller.

Skjermen til iPhone 5 har nemlig berøringssensoren integrert i skjermen, slik at det er en enkelt del. Komponenten lages av LG Display og Japan Display, men det er ikke helt enkelt å produsere ifølge Bloomberg News. Flaskehalser i produksjonen av denne skjermen skal ha ført til at Apple ikke hadde tilstrekkelig med enheter i markedet den første helgen.

Ifølge analytikere hos investeringsbanken Barclays har Apple også fått Sharp med på laget som leverandør av de nye skjermene, men disse har ikke klart å levere skjermene med den nye integrerte berøringsteknologien. Nå frykter investeringsbanken at de avanserte skjermene vil gjøre det vanskelig for Apple å levere nok enheter i markedet til rett tid.

Men gitt sin enorme størrelse i komponentmarkedet bør Apple ha gode muligheter til å være først i køen, mener analytiker Tom Dinges i IHS iSupply, som følger komponentmarkedet tett. Han forteller til Bloomberg News at Apple vil være først i køen når komponentleverandørene skal levere.

– Dette er et problem som alle andre ville elsket å ha. Selv om Apple på noen områder vil få problemer med å dekke etterspørselen så vil selskapet få en disproporsjonal andel av de tilgjengelige komponentene, siden de er den beste kunden, sier Dinges til Bloomberg News.

Men det er ikke bare den nye skjermen som kan hindre selskapet å sende ut nok enheter til å dekke etterspørselen i markedet. LTE-brikkene i den nye telefonen er også mangelvare. Disse sørger for at iPhone 5 kan koble seg opp til mobilt bredbånd, og produseres av Qualcomm. Det er blitt spekulert i om de vil klare å dekke etterspørselen.

Det er nemlig ikke få komponenter som behøves.

Ifølge Barclays forventes Apple å selge 45,2 millioner iPhone 5 i kvartalet som avsluttes i desember og hele 170,7 millioner enheter de neste 12 månedene. Siden Apple får to tredjedeler av overskuddet fra nettopp denne telefonen er det også viktig at selskapet får levert.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.