TELEKOM

Derfor skurrer tv-en sommerstid

Radio- og tv-signaler har en tendens til å forsvinne om sommeren. Post- og teletilsynet forklarer fenomenet.

24. juli 2008 - 08:12

Midt på sommeren har norske radio- og TV-signaler en tendens til å forsvinne i det blå, skriver Post- og teletilsynet (PT).

Samtidig kan man oppleve å få inn både svenske, danske og nederlandske kanaler. Hva er grunnen til dette fenomenet?

PT forklarer selv saken på egne nettsider:

– Det er flere faktorer som bidrar til å forstyrre radio- og TV-signalene om sommeren. En av dem er at høytrykk og varm luft skaper en lagdelt atmosfære som fungerer som en tunnel og dermed kan frakte signalene lengre enn beregnet, sier Aslaug Hagestad Nag, seksjonssjef for Kringkasting og radiolinje i Post- og teletilsynet.

Hagestad Nag forklarer at fenomenet også kan opptre om vinteren, men at langvarige høytrykk er mer vanlig om sommeren.

Hun peker også på at elektromagnetiske bølger, som frakter radio- og TV-signalene med seg, har spesielt god bæreevne over vann - og saltvann i særdeleshet. Det er grunnen til at kystnære strøk er spesielt utsatt for slike forstyrrelser.

Post- og teletilsynet planlegger, tildeler og følger opp frekvenstillatelser i Norge, men jobber også internasjonalt med å forvalte frekvenser.

Forstyrrelsene blir ikke nødvendigvis borte etter overgangen til digitalt bakkenett. PT opplyser at hytteeiere på Vestfoldskysten forstyrres av svenske digitale sendinger. De vil likevel ikke spå hvordan det blir når områdets digitale sendinger rulles ut for fullt.

Les mer om arbeidet og hvorfor radio og tv-en din kan bli værsyk på tilsynets nettsider.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.