FORBRUKERTEKNOLOGI

Derfor smaker Lenovo-PC-er bedre

PC-leverandører er som kokker. Ikke alle får de samme ingrediensene til å smake like bra.

26. juni 2006 - 13:39

Matthew Kohut er «konkurranseanalytiker» i Lenovo. Han er i Norge for å forklare hva Lenovo gjør for å differensiere sine bærbare PC-er fra konkurrentenes. Lenovo er, som kjent, selskapet som kjøpte IBMs PC-avdeling, og som viderefører de berømte Thinkpad-modellene.

Alle bærbare PC-er er bygget opp rundt de samme prosessorene og brikkesettene og andre sentrale komponenter. Kohut mener Lenovo har en stor fordel, fordi de står selv for både konstruksjon og produksjon av sine PC-er.

– Vi sender ikke spesifikasjoner av gårde til en OEM-produsent på Taiwan. Vi lager våre egne hovedkort og mange andre komponenter. Dessuten vet vi hvor uvørne brukerne er. Da holder PC-en med én hånd, gjerne i lokket, rister den, mister den i bakken, og tar aldri sikkerhetskopi. Forstyrres de i jobben av en sentralt utløst virussjekk, sørger de for å slå den av straks, for ikke å få økt responstid. Samtidig liker de komfort og lang levetid på batteriet.

Sikkerhet og soliditet er gjennomgangstema i Kohuts presentasjon. Han begynner med hovedkortet, der Lenovo blant annet har lagt inn noe tilsvarende airbag på biler.

– Egne sensorer på hovedkortet merker når maskinen er i ferd med å falle. De sørger for at et fall straks parkerer lese- og skrivehodet til harddisken, slik at den ikke ødelegges eller kolliderer med disken når maskinen deiser i bakken. Dette kommer i tillegg til spesiell beskyttelse av selve disken, som forsterkende stålplate og støtdempende fester.

Også over PC-kort-sporet er det en beskyttende plate. PC-kortet ligger nemlig under der brukeren hviler håndleddet: Platen beskytter kortet mot overtrykket dette medfører.

Hovedkortet har videre IBMs spesielle kryptobrikke.

Som vern mot sjokk utenfra er også lokk og bunn spesielt avstivet. Det er umulig å presse maskinen sammen slik at for eksempel skjermoverflaten treffer tastaturet eller musknappene. Mellom tastaturet og de underliggende komponentene er det en egen ramme i magnesium som bidrar til å gjøre hele konstruksjonen enda stivere. Denne rammen, døpt «roll cage», har dessuten varmeavledende egenskaper. Det bidrar til kjølesystemet, og til å redusere maskinens overflatetemperatur under drift.

Kjøleegenskapene til «roll cage» suppleres ikke bare av viften, men også av et eget mikroprosessorstyrt kontrollsystem for viften. Til sammen gjør disse systemene at arbeidsflaten holder seg kjøligere enn på andre bærbare PC-er. Kohut viser dette termobildet fra laboratoriet, der man ser temperaturen på både skjerm, tastatur og feltet nedenfor tastaturet.

– Og med redusert viftebruk forlenges også levetiden på batteriet, sier Kohut.

Mange bærbare PC-er er laget slik at fremmede elementer kan snike seg inn mellom skjerm og tastatur når lokket er klappet igjen.

Det er ikke tilfellet med Lenovo. Ikke bare er det to kroker for å holde lokket på plass når det er lukket. I tillegg er det en ramme rundt lokket som effektivt stenger for fremmedelementene.

– Nok en fordel med denne konstruksjonen, er at man kan fordele trykket på lokket når maskinen er brettet sammen. I stedet for at det konsentreres til der det er satt opp små gummibrikker, fordeles trykket på alle tre kontaktsider.

Tastaturet til IBM følger ISO-retningslinjer for størrelse og utforming av tastene. I tillegg har den et vern mot kaffesøl: Ikke bare er det membran mellom tastatur og hovedkort, det er også et eget dreneringssystem som får kaffen til å renne tvers gjennom tastaturet. Tester bekrefter at 120 kubikkcentimeter renner gjennom tastaturet uten å skade det.

De siste finessene Kohut snakker om, gjelder betjeningen.

Det er fritt valg av integrert pekeredskap, enten flatmus («touchpad») eller stavmus («TrackPoint»), og doble sett med musknapper, inklusiv skrollknapp. Den som bruker stavmus kan velge mellom tre forskjellige lokk på staven, men hver sin distinkte følsomhet. Orker man ikke ørten forskjellige passord og brukernavn, kan man bruke en kombinasjon av kryptoprosessoren på systemkortet, fingeravtrykksleseren ved tastaturet og egen «Password Manager» programvare for å logge seg på med fingeravtrykk én gang, og la systemet formidle brukernavn og passord til de øvrige tjenestene etter behov.

På sikkerhetssiden kan brukeren aktivere en egenskap kalt «Rescue and Recovery». Det innebærer at skulle maskinen krasje og ikke la seg starte igjen, vil det fortsatt være mulig å gjenvinne systemet fra et beskyttet område på disken.

Kohut lover til slutt at også Norge vil få Thinkpad med integrert 3G, det er bare snakk om å fullføre forhandlingene med operatørene.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.