RESULTATERFINANS

Derfor stanset den danske mobilkrigen

Priskrigen i det danske mobilmarkedet stilnet av da en av aktørene gjorde et viktig grep.

I desember 2003 gjorde TDC, Danmarks tidligere telemonopolist, et viktig grep. Det kjøpte mobilselskapet Telmore, og fikk bremset priskrigen i det danske mobilmarkedet, skriver Berlingske Tidende.

Frem til oppkjøpet av Telmore i Danmark falt mobilprisene, men etter dette har prisene stort sett ligget stille.

Det danske konkurransetilsynet sier til avisen at det er synd at dette oppkjøpet ikke ble behandlet. Årsaken er at Telmore på det tidspunktet ikke hadde høy nok omsetning til å bli vurdert.

– Vi er lei for at dette oppkjøpet falt utenfor fusjonskontrollen. Før eller siden stanser en priskrig opp, men spørsmålet er om det var ved dette oppkjøpet den stanset opp, sier Niels Rytter i Konkurrencestyrelsen til avisen.

Til sammenligning er det i Norge forholdsvis stor konkurranse på mobiltelefoni, noe som har ført til et betydelig prisfall. Små aktører har dukket opp i løpet av kort tid, som følge av fallende nettleiepriser og muligheter for mer effektiv drift.

Det er i dag 18–19 aktører i det norske mobilmarkedet. Det kan det fort bli en slutt på. Teleanalytiker John Strand spådde tidligere i digi.no at det vil skje en kraftig konsolidering også i det norske markedet.

– Det kan allerede ved slutten av dette året komme en konsolidering. Enten ved at de små aktørene blir kjøpt opp, eller at de slår seg sammen, sa han til digi.no.

Konsolideringen er ikke minst drevet av at flere av de små aktørene ønsker å bli kjøpt.

- Det er udiskutabelt. De lever med et eneste formål. De har alle sammen drømmen om å bli kjøpt av NetCom eller Telenor, sa Strand til digi.no tidligere.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.