BEDRIFTSTEKNOLOGI

Derfor stoppet Norsk Tipping

- Problemene vedvarer, men vi har isolert feilen, forklarer selskapet til digi.no.

10. nov. 2009 - 15:11

Norsk Tipping opplevde tirsdag i forrige uke sin mest alvorlige datakræsj noensinne. I over et døgn var det umulig å spille verken Lotto, Ekstra eller noen av deres øvrige spill.

Én uke senere er det fortsatt problemer, og mange kunder venter fremdeles på premieutbetalinger.

Det ble tidlig klart at problemene skyldes en feil i «en av hovedkomponentene i sentralsystemet», men hva skjedde egentlig?

Norsk Tippings talsmann kunne først ikke svare på det, men etter å ha gått en runde internt kommer forklaringen ovenfor digi.no.

- Vi har en hovedløsning og en backup-løsning på produksjonen vår. Natt til tirsdag i forrige uke var vi på backup, men i synkroniseringen mellom backup og primærsiten vår ble det oppdaget en feil. Derfor måtte vi stoppe produksjonen, forteller pressetalsmann Magne Vikøren i Norsk Tipping.

- Feilen er nå isolert til spillet Keno, alle de andre spillene våre fungerer, understreker han.

Nedetiden skyldes altså en feil i datagrunnlaget til nevnte spill.

- Hva gjør dere nå?

- Leverandøren vår SGI Scientific Games bistår oss og har startet feilretting og testing. Dette har tatt lenger tid enn ventet, medgir Vikøren.

Han understreker samtidig at dataløsningen er Norsk Tippings eget system og at de selv er ansvarlig for problemene, og for manglende premieutbetalinger for Keno-trekningene.

- Dette er vårt ansvar som systemeier, sier han.

Nedetiden har kostet det heleide statlige aksjeselskapet dyrt, både i form av tapte inntekter, men også publikums omdømme.

Vikøren forteller at de allerede den første dagen tapte opp mot 15 millioner kroner. I tillegg kommer Keno, som normalt omsetter for én million kroner hver dag gjennom hele uken.

- Dette er helt klart kostbart. Men vi er mest opptatt av spillerne våre, de får ikke det de ønsker, sier han.

Publikum har reagert voldsomt. Det ble 20.000 anrop til kundesenteret bare tirsdag i forrige uke. Ny rekord.

- Vi har fått mange reaksjoner fra kundene våre, mange er frustrerte. Heldigvis er det også sympati og forståelse og spore blant noen av de som tar kontakt. Vi deler frustrasjonen, sier Vikøren.

- Når regner dere med å ha løst problemene?

- Det vil jeg ikke si noe konkret om, vi jobber fortsatt med dette. Vi kan ikke si et tidspunkt i tilfelle noe dukker opp underveis.

Keno har rundt 32.000 spillere hver uke. Til sammenligning er det opp mot en million som spiller Lotto i samme tidsrom.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.