Derfor sviktet Gmail

Google forklarer hvorfor brukere mistet alt innhold.

Derfor sviktet Gmail

Google forklarer hvorfor brukere mistet alt innhold.

Anslagsvis 150.000 Gmail-brukere fikk søndag alt innhold slettet. Uten forvarsel forsvant e-post, kalenderoppføringer, mapper og personlige innstillinger.

Google lovet raskt bot og bedring, men kunne på mandag ennå ikke gi en forklaring på det som sannsynsligvis er det mest omfattende driftsproblemet i nettjenesten, siden lanseringen i 2004.

Omdømmesvikt

Selv om kun en en brøkdel av tjenestens nærmere 200 millioner abonnenter ble rammet, er hendelsen alvorlig for nettgiganten. Omdømmet som en trygg tjenesteleverandør er helt avgjørende med ambisjonene om å få stadig flere privatpersoner og bedrifter til å lagre innhold hos dem.

- Jeg vet hva dere tenker: Hvordan kunne dette skje hos oss, som har flere kopier av dataene dine, spredt over flere ulike datasentre? skriver selskapet i et blogginnlegg.

- Sjelden feil

Forklaringen som gis er at programvarefeil i «sjeldne tilfeller» likevel kan påvirke alle kopiene. Det avsløres også at selskapet lagrer sikkerhetkopier av e-posten på magnetbånd.

- Feilen medførte at enkelte postkasser ble slettet. De siste 30 timene har vi jobbet på spreng med å tilbakeføre kopiene for de som var berørt.

Selve programvarefeilen som ble introdusert skal ha ligget i en oppdatering til lagringssystemene deres. Da feilen ble oppdaget ble Google tvunget til å tilbakeføre gammel versjon, før de altså satte igang arbeidet med å hente tilbake sikkerhetskopiene.

Denne oppgaven er åpenbart tidkrevende og pågår fremdeles. Selskapet lover imidlertid at ingenting er tapt, og regner med at alle brukerne skal ha fått innholdet tilbake innen kort tid.

    Les også:

Til toppen