SOMMERINTERVJUET

Derfor synes Svein det er dumt at Norge er dominert av store konsulenthus

Svein Yngvar Willassen leder appear.in.
Svein Yngvar Willassen leder appear.in. Bilde: Privat
10. aug. 2016 - 07:40

Svein Yngvar Willassen har en doktorgrad i datakrim og deltok i Økokrims etterforskning da digi.no ble utsatt for et kyberkrimangrep tidlig på 2000-tallet.

I dag leder han videokonferansesatsningen appear.in, men trives nok best når han får utfolde seg fritt i fjellheimen.

42-åringen tror at det sosiale nettverket Facebook kommer til å lyse sterkest på IT-stjernehimmelen om fem år, men han er ikke ekstatisk over i sin dom over gründerscenen i Norge.

Hvor er du nå?

Nå er jeg tilbake på kontoret på Fornebu etter fire ukers ferie. 

Hva er planene for sommeren?

Vis mer

I sommer har jeg stort sett oppholdt meg på Beitostølen hvor jeg har prøvd meg som byggeleder på hytten vi bygger der oppe. Innimellom all software-bygging er det en nyttig erfaring å bygge noe fysisk. Det ble også en del turer innover fjellet, blant annet fikk jeg gått Torfinnstind-traversen, en fantastisk tur som jeg anbefaler de som vil ta fjelltur hakket videre fra Besseggen og Galdhøpiggen.

Denne uken er jeg i tillegg til jobb engasjert i Norway Cup.

Hvilke elektroniske dingser må være med på ferieturen?

Iphone. Ellers har jeg også hatt god bruk for Mac-en til å koordinere leveranser av materialer osv.

Hvilke apper klarer du deg ikke uten?

Her må jeg jo si vår egen appear.in-app. I tillegg bruker vi Slack for team-kommunikasjon. Yr.no og Google Maps er uvurderlig når jeg skal planlegge turer og unngå køer. Ellers er det selvsagt de vanlige; Snapchat, Messenger, Instagram osv.

Hvilken utdannelse ville du valgt i dag, hvis du fikk muligheten til begynne om igjen?

Jeg tror ikke jeg ville valgt annerledes. En utdannelse som gir deg solid grunnkompetanse på hvordan datamaskiner fungerer er det absolutt beste grunnfjellet for enhver som vil jobbe i IT-bransjen. 

Hvor ofte sjekker du e-post, bedriftens intranett eller andre samhandlingsverktøy i ferieperioden?

Jeg er så heldig å ha veldig flinke medarbeidere som jeg stoler 100 prosent på, så jeg har faktisk klart å stort sett holde meg unna. Det har bare vært noen få telefoner angående ting som jeg var nødt til å være involvert i. Jeg får veldig mye epost/slackmeldinger osv i løpet av en dag så hvis jeg skulle fulgt med på alt hadde det ikke blitt mye ferie.

Hva skal du lese i sommer?

«Ninefox Gambit» av Yoon Ha Lee var et hyggelig første bekjentskap med kinesisk science fiction. Ellers er jeg halvveis i «The New Digital Age» av Eric Schmidt og Jared Cohen. De har veldig interessante perspektiver på hvordan internett og nett-tjenester forandrer verden. Burde være obligatorisk lesning for alle!

Foretrekker du nettbrett, lesebrett eller fysiske bøker?

Jeg hadde faktisk den første utgaven av Kindle, og syns den funket kjempebra. Men så var det det med å ha med seg en ekstra dings kun for å lese bøker... Faktisk har jeg stort sett endt opp med å lese bøker på Kindle-appen på iPhone isteden. Fordelen med dette er hvor utrolig enkelt det er å få tak i nye bøker. Problemet er at det finnes mange bøker, ikke minst på norsk, som man ikke kan lese på denne måten.

Hva er et perfekt sommerminne for deg?

Masse fjellturer, helst sammen med familien.

Hvordan vil norsk IKT-bransje utvikle seg de neste årene?

Trenden går helt klart i retning av å benytte online-tjenester istedenfor å kjøre lokal software. De fleste vil etterhvert vil innse at IT kan produseres bedre og mye mer effektivt på denne måten. Det betyr at den norske bransjen må vri seg til å produsere online-tjenester eller finne ut hvordan man skal benytte online-tjenester bedre i måten man allerede produserer IT på. I dette gamet er verden ett marked, så den som vil vinne må finne en nisje som er smal nok til at man kan konkurrere internasjonalt. Samtidig må nisjen være stor nok til at man kan leve av den.

Sånn skjer hjemskjermen til Willassen ut.
Sånn skjer hjemskjermen til Willassen ut.

For de som trenger spesialtilpassede tjenester, så håper jeg at flere etterhvert vil innse at digitale tjenester ikke er noe man lager ferdig og deretter forlater. Digitale tjenester må oppdateres løpende. Det betyr at en modell som innebærer "anskaffelse av IT system" er fullstendig utdatert. I steden for å hente inn hauger av konsulenter i store utviklingsprosjekt burde de fleste heller ha egne ressurser som kan løpende utvikle og drifte spesialtilpassede tjenester. 

Hva synes du om innsatsen til politikerne våre når det gjelder IT-politikk? Noe du mener burde vært gjort annerledes?

Man må åpenbart slutte å behandle IT på samme måte som veier og bygninger med store anskaffelsesprosjekter. Med så mange feilede prosjekter i offentlig regi skulle man tro at dette hadde sunket ikke for lenge siden, men åpenbart ikke.

Hvilket IT-selskap tror du er størst i verden om fem år - og hvorfor?

Mye kan forandre seg på fem år, men samtidig tar det tid å bygge opp en forretning og bli størst. Jeg tenker litt at Google er det nye Microsoft, Facebook er det nye Google og SnapChat er det nye Facebook. Så da tror jeg svaret blir Facebook. Jeg har ikke noe tro på videre vekst for Facebook-applikasjonen i seg selv, men informasjonen som ligger i den sosiale grafen de har samlet inn er utrolig verdifull. Se for eksempel på Messenger. Der utnytter de informasjonen i den sosiale grafen til å bli den nye standarden for kommunikasjon. Dette kan de gjøre også på flere andre områder. I løpet av de neste fem årene kan dette vise seg å være mer verdifullt enn å eie inngangen til webben. (Google)

Hva er dine beste råd for hvordan unngå at Norge ender opp som et land av IT-forbrukere, fremfor innovatører, eksperter og gründere?

Vi må få opp produkt-miljøer i Norge. I dag er IT-bransjen i Norge dominert av konsulenthus som i stor grad jobber med integrasjon og i liten grad med produkter. Vi har veldig små miljøer for produktledelse og bruker-research. Dette må vi endre på. Fordelen er at vi har bra miljøer for softwareutvikling og også for produktdesign. 

For å få skikkelig fart på grundermiljøet tror jeg det hadde vært en kjempefordel med noen "ledestjerner" - noen som virkelig har lykkes internasjonalt og som trekker kapital og kunnskap til Norge. Dette har de i Sverige, men vi har ikke fått det til enda. 

Hva blir de viktigste eller mest krevende arbeidsoppgavene som venter deg etter ferien?

Jeg er tett på produktet appear.in og vil ta tak i de mest sentrale utfordringene vi har i selve produktet. Det gjelder blant annet å bedre video- og talekvalitet når det er mange deltakere i en samtale. Og så skal vi lansere en premium-versjon av produktet som vi skal tilby i forretningsmarkedet. Det blir veldig spennende!

Hva ønsker du å bli husket som?

Jeg ønsker å utvikle appear.in til en verdensledende videokonferansetjeneste, og der ligger det en ambisjon å bli et internettprodukt fra Norge som lykkes stort internasjonalt. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.