Derfor tror Oracle-sjefen at norsk IT-bransje vil gå igjennom en transformasjon

Tore Bjelland ble administrerende direktør i Oracle Norge som 35-åring. Han har interesse for idrett, og spiller fotball på veteranlaget til Nesodden IL fotball.
Tore Bjelland ble administrerende direktør i Oracle Norge som 35-åring. Han har interesse for idrett, og spiller fotball på veteranlaget til Nesodden IL fotball. (Bilde: Privat)

Tore Bjelland ble administrerende direktør i Oracle Norge allerede som 35-åring.

På fritiden bruker han mye av tiden sin på å lede fotballklubben Nesodden IF fotball som har rundt 1 000 medlemmer.

Han har siden ungdommen spilt både fotball og ishockey, og dyrker fortsatt fotballinteressen som veteranspiller.

Hvor er du nå?

I skrivende stund er jeg på ferie i USA, og i bil mellom Las Vegas og San Simeon på vestkysten. 
 
Hva er planene for sommeren?

Tore Bjelland (43)

Er administrerende direktør i Oracle Norge

Bjelland er utdannet siviløkonom ved BI i Sandvika

Har tidligere jobbet i Ernst & Young Management Consulting

Begynte i Oracle som selger og rykket senere opp til administrerende direktør

43-åringen er gift og har to barn

På fritiden er han svært opptatt av fotball, og leder fotballklubben Nesodden IF Fotball 

 

Jeg er således midt i gjennomføringen av planen for sommeren. En bilferie med familie og venner på vestkysten av USA. Vi landet i San Francisco og vil reise hjem fra samme by. I mellomtiden bruker vi de avsatte 3 ukene på å få med oss mest mulig av California, Arizona og Nevada. Ingen hoteller er bestilt på forhånd, og alt tas på sparket, nydelig!
 
Hvilke elektroniske dingser må være med på ferien?

Klarer meg med iPhone og iPad. Har imidlertid byttet ut den gamle iPaden med en ny stor. Allerede blitt vant til den store skjermen, og går nok aldri tilbake igjen. 
 
Hvilke apper klarer du deg ikke uten?

Jeg er, som mange andre, avhengig av å ha tilgang til mail og en web browser/safari. Nå på ferie blir imidlertid reiserelaterte apper som Hotels.com, TripAdvisor og GoogleMap hyppig brukt. FaceBook, Spotify og Vivino er jevnt over mye i spill. 

Hvilken utdannelse ville du ha valgt idag, hvis du fikk muligheten til å begynne om igjen?

Har aldri angret på at jeg utdannet meg som siviløkonom, og ville nok ønsket den allsidige faglige plattformen utdannelsen representerer skulle jeg valgt på nytt. Skulle jeg imidlertid ha valgt noe annet, ville det nødvendigvis bli mer i retning ingeniørfaget og innen IT og digitalisering.  

Hvor ofte sjekker du e-post, bedriftens intranett eller andre samhandlingsverktøy i ferieperioden?

Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg logger helt av, men gjør nok ikke helt det. Er daglig på mail, og evt. mld og eller telefon når noe spesielt krever det. I juli er det imidlertid ganske stille uansett, og forstyrrer i svært liten grad en ellers rolig ferietilstand. 
 
Hva skal du lese i sommer?

Da det oftest går i faglitteratur i dagliglivet, holder jeg meg normalt helt unna det i ferien, og leser helst kriminalromaner eller annen populærliteratur. En bok som er vanskelig å legge fra seg, og som gjør at du holder ut litt lenger i varmen, kun for å få med noen ekstra sider er, 'Jeg er Pilegrim' av Terry Hayes. Når ferien er over og hverdagen setter inn, har jeg planer om å lese en bok som en svært dyktig professor ved London Business School, Costas Markides, har vært medforfatter til; 'Strategy, Innovation and Change - Challenges for Management'. 
 
Foretrekker du nettbrett, lesebrett eller fysiske bøker?

Hjemskjermen til Oracle-sjefen.
Hjemskjermen til Oracle-sjefen. Foto: Privat

I sommerferien hvor mye av lesingen foregår på stranden eller ihvertfall i nærheten av vann, er fysiske bøker alltid å foretrekke. Utenom sommerferie blir mesteparten av lesingen gjort på nettbrett. 
 
Hva er et perfekt sommerminne for deg?

Gode sommerminner for min del inneholder alltid familie og venner. Siden før barna ble født har største delen av sommerferiene i stor grad inneholdt samvær med den samme gruppen av familie og venner, enten det er ferie i Norge eller i utlandet. Vi har skapt masse nye flotte sommerminner på vår bilferie de siste 3 ukene på USAs vestkyst. Flotte naturopplevelser kombinert med strandliv, varme sommernetter, god mat og drikke. 
 
Hvordan vil norsk IKT-bransje utvikle seg de neste årene?

Jeg føler meg privilegert som får anledning til å oppleve den fasen av den teknologiske revolusjonen vi nå er inne i, fra innsiden. I Norge som i resten av verden vil hele IKT bransjen måtte endre fokus fra produkter til tjenester. Samtidig vil de aller fleste, om ikke alle, industrier de nærmeste årene gjennomgå en transformasjon til mer digitaliserte og IT-relaterte næringer. Denne «disrupsjonen» er allerede godt igang i flere industrier idag og vil medføre store endringer i industrier hvor mange selskaper enda ikke har en klar strategi for hvordan de skal håndtere denne digitaliseringen. 

Hva synes du om innsatsen til politikerne våre når det gjelder IT-politikk? Noe du mener burde vært gjort annerledes?

Jeg synes politikerne i hovedsak gjør en bra jobb, men jeg har allikevel noen bekymringer. Jeg ser det som et faresignal for fremtidig konkurransedyktighet i det internasjonale markedet at det ikke prioriteres å få på plass nødvendig fiberkapasitet fra Norge til markedene i Europa. Hvis ikke det  snart kommer på plass vil alle store datasentre havne utenfor Norge. En annen ting jeg mener det bør legges mer fokus på er utdanning. Både fra et perspektiv om flere IT relaterte studieplasser, som er altfor få, men også fra et perspektiv om å skape flere og sterkere fag- og universitetsmiljøer som i sin tur kan legge et mye bedre grunnlag for fremtidig gründervirksomhet i Norge. 

Hvilket IT-selskap tror du er størst i verden om fem år - og hvorfor?

Stadig flere type selskaper vil fremover defineres som IT-selskap, og således vil denne definisjonen endres noe over tid. Innenfor den tradisjonelle definisjonen tror jeg nok de som er størst idag også vil være størst om fem år - både i omsetning og aksjeverdi. Mange av de største selskapene har i lang tid posisjonert seg for de markedene en digitalisert verden vil skape.

Hva er dine beste råd for hvordan unngå at Norge ender opp som et land av IT-forbrukere, fremfor innovatører, eksperter og gründere?

Vi har allerede ganske bra med innovatører, eksperter og gründere innen IKT i Norge.  Eksempevis fra vår side har Oracle to viktige utviklingsentre her i landet for MySQL og avansert nettverksteknologi. Men, som nevnt,  uten nødvendig fiberkapasitet til Europa og flere studieplasser innen IT og et sterkere fagmiljø rundt universitetene, vil mange viktige muligheter forsvinne.

Hva blir de viktigste, eller mest krevende arbeidsoppgavene som venter deg etter ferien?

Hovedfokus for oss som salgsorganisasjon vil fortsatt være å håndtere den transformasjonen vår bransje er i gang med, fra on-premise produkter til skybaserte tjenester. Denne transformasjonen av markedet stiller naturligvis store krav til oss som salgsorganisasjon når det gjelder endringsdyktighet. Med de ambisjonene Oracle har som leverandør av skybaserte tjenester, er det ingen tvil om at det legges betydelige ressurser i alle de lokale organisasjonene i verden for å oppnå disse målene. 

Hva ønsker du å bli husket som?

Med mange år i lederstolen i Oracle Norge, er det klart at man ønsker å sette sitt preg på selskapet. Jeg ønsker og håper at mitt fokus på ledelse og kommunikasjon, og den kulturen som dette er med å skape er noe som, i etterkant av min periode, forbindes med min tid som administrerende direktør i Oracle Norge. 

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)
Til toppen