Derfor vil bedrifter oppgradere til Vista

Derfor vil bedrifter oppgradere til Vista

Den viktigste årsaken til at bedrifter kommer til å oppgradere til Windows Vista, ligger ikke i funksjonaliteten.

Under en briefing for Gartners norske kunder i går, presenterte analytiker Brian Gammage de viktigste grunnene for bedrifter til å ta i bruk Windows Vista. For mange vil konklusjonen være litt overraskende.

Gammage presenterte den følgende listen:

10. Single-SKU x64 support

9. Anywhere access for mobile users

8. Single sync point

7. Search integrated into the UI

6. Behavioral profiling of Windows system files

5. Anti-spyware engine integrated into the OS

4. BitLocker - TPM 1.2 support in the OS for encryption of hard drive data

3. Single worldwide binary

2. Protected users

1. Because eventually, you'll have to

Bortsett fra punkt 1, er det bare punkt 2 og 4 som Gammage mener er viktige for bedriftsbrukere. BitLocker er en løsning for kryptering av data på brukerens harddisk, noe som hindrer uvedkommende tilgang til data på bærbare maskiner eller harddisker som er blitt stjålet.

Bedre beskyttelse av brukerne, gjennom User Access Control, vil kunne løse en del av problemene knyttet til at mange i dag kjører Windows til daglig med fulle administratorrettigheter.

Punkt 1 er derimot den eneste virkelig tunge årsaken til å oppgradere til Windows Vista, ifølge Gammage. Når Microsoft lanserer et nytt produkt, vil supporttiden som gjenstår for tidligere produkter begynne å skrumpe inn. Med en lansering av Windows Vista i år, noe Gartner riktignok mener er svært usannsynlig, vil supporttiden for Windows 2000 være over i 2010. Men Microsoft har for lengst egentlig redusert støtten til Windows 2000. Internet Explorer 7 kommer kun til Windows XP og Vista, og Windows 2000 har aldri fått noen sikkerhetsoppdatering tilsvarende den i Service Pack 2 for Windows XP.

    Les også:

Minst like stor betydning får nok det faktum at mange applikasjonsleverandører snart vil slutte å støtte Windows 2000. Gammage forventer at denne støtten i all hovedsak vil ta slutt allerede i 2009.

Den vanlige supportperioden for Windows XP vil være over to år etter lanseringen av Windows Vista. Deretter kommer fem år med "extended support", som koster mer penger og som ikke nødvendigvis inkluderer alle sikkerhetsoppdateringene Microsoft vil gi ut.

Gartner mener at bedrifter vil trenge en test- og pilotperiode på inntil 18 måneder før de tar i bruk Windows Vista i produksjonsmiljøer. For de fleste bedrifter vil det være naturlig å innføre Windows Vista gradvis i forbindelse med nødvendige maskinvareoppgraderinger.

Gartner mener at alle normale PC-er som er blitt solgt i år, vil være tilstrekkelige til å kjøre Windows Vista. Ikke nødvendigvis med det nye brukergrensesnittet Aero, men Gartner ser da heller ingenting i Aero som skal kunne bidra til økt produktivitet.

Et alternativ vil selvfølgelig være å gå over til for eksempel Linux eller Mac, men Gammage ser ikke på dette som en mulig løsning for de fleste på PC-siden. Ikke på kort sikt, i hvert fall.

Ifølge Gartner er det ikke mer enn 20 prosent av de nye programvareproduktene som kommer på markedet i dag som faktisk avhenger av Windows-funksjonalitet, for eksempel Internet Explorer. Men historisk har dette tallet vært mye høyere. Omtrent 60 prosent av dagens programvare, avhenger av spesiell operativsystemfunksjonalitet. Dette gjør det vanskelig å portere programvaren til andre operativsystemer.

På lenger sikt vil denne andelen krympe. Gartner mener at 50 prosent av programvaren vil være operativsystem-agnostisk i 2011, og 70 prosent i 2017. Dette vil gi kundene flere valgmuligheter.

Til toppen