Derfor vil mange ERP-aktører ryke ut

Gartner påpeker flere trender i markedet som vil redusere antall ERP-leverandører.

Gartner påpeker flere trender i markedet som vil redusere antall ERP-leverandører.

En rekke faktorer i markedet i dag vil redusere antallet leverandører av forretningsapplikasjoner (ERP) i årene fremover. Dette er konklusjonen til Gartner i en fersk analyse.

Gartner peker først på alle fusjonsaktivitetene i markedet. SAP og Microsoft har snakket sammen og Oracle ligger an til å kjøpe PeopleSoft.

I tillegg er det kraftig press på prisene og salget faller internasjonalt. Lavere priser er alltid gode nyheter, men Gartner skriver analysen som en advarsel til sine kunder. Det kan fort bli dyrt og problematisk om man mister sin leverandører, for det kan utløse behov for å bytte eller oppgradere systemet.

Gartner har sagt dette før og medgir at i utgangspunktet har det ikke blitt så mange færre leverandører. Men ser man litt bak navnene i markedet, har mange leverandører valgt å spesialisere seg og det har dukket opp flere nye og mindre aktører.

Det er i SMB-markedet mulighetene vil ligge og dette har da også mange sett. Visma har lansert Avendo og Microsoft, Oracle og SAP satser også her med oppkjøp og miniversjoner.

Dette øker presset på utviklingskostnader. De som har muligheter for det, kan gire opp på utvikling og innovasjon for å skille seg fra konkurrentene. Og dagens applikasjoner kan oppgraderes/skrives om til såkalte service-orienterte arkitekturer (SOA), men dette krever store løft. SOA-omskrevne applikasjoner er enklere og billigere å integrere for kundene.

Det samme gjelder webtjenester («web services»), påpeker Gartner.

SOA-applikasjoner gjør det enklere for kundene å kjøpe enkeltapplikasjoner og sette dem samme i steder for å kjøpe alt fra en leverandør.

I løpet av 2007 vil det være 30 prosent færre leverandører fordi konsolideringen fortsetter, spår Gartner. Analyseselskapet råder derfor sine kunder til å blant annet sjekke planene deres leverandør har lagt fremover, blant annet i forhold til SOA og webtjenester.

Til toppen