BEDRIFTSTEKNOLOGI

DES II-nøkkelen funnet

RSAs krypteringskonkurranse DES Challenge II, som ble startet i januar, er allerede løst. Vinneren benyttet seg av en svært ualminnelig løsning.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. feb. 1998 - 13:57

DES Challenge II består av en serie med utfordringer til folk med kunnskaper om kryptografi. Hvert halvår blir en ny utfordring publisert på RSA Data Securitys nettsted. Utfordringen består av en chifferkode som er blitt produsert ved å DES-kryptere en for deltagerne ukjent tekstmelding. Den som klarer å bryte koden først, og innefor en gitt tidsramme, får 10.000 dollar i premie. DES står for Data Encryption Standard.

Vinneren av januarkonkurransen ble Distributed Computing Technologies (DCTI), en organisasjon som har som mål å løse komplekse forskningsoppgaver ved å bruke ledig datakraft i datamaskiner over hele verden. Disse datamaskinene er forbundet over Internett, og hvem som helst kan stille sin maskin til rådighet.

For å løse konkurransen denne gangen, måtte man teste opptil 2^56 eller omtrent 72.000.000.000.000.000 nøkler. DCTI klarte å løse oppgaven på 39 dager ved å teste omtrent 63.686.000.000.000.000 forskjellige nøkler. Den korrekte nøkkelen, 76 9E 8C D9 F2 2F 5D EA, ble funnet den 23. februar og avduket de krypterte ordene: "The secret message is: Many hands make light work".

David "Nugget" McNett, kasserer i DCTI, skriver i en melding at organisasjonen, i tillegg til å bevise at 56-bit DEC-kryptering ikke lenger er tilstrekkelig for å beskytte verdifull informasjon, også har bevist at ren flaks ikke lenger behøver å være en faktor i kraftige dekrypteringsangrep. DCTI måtte jo gå gjennom nesten 90 prosent av de mulige nøklene før løsningen ble funnet.

Løsningen til forrige DES-konkurransen ble ifølge McNett løst ved ren flaks, siden den ble funnet før en firedel av alle nøklene var testet.

McNett forklarer at den samlede prosesseringskraften fra de distribuerte datamaskinene i perioden hadde samme ytelse som 22.393 Pentium II 333 MHz prosessorer eller 68.859 PowerPC 604e/200 prosessorer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.