Design-mobil til dem over 50

Sagems «Cosyphone» bruker nymotens NFC for å gjøre det lettere å ringe og tekste.

Design-mobil til dem over 50
Med Cosyphone skal man kunne ringe med stil, selv om man har passert de femti. Bilde: Sagem

Mobiltelefoner beregnet på eldre brukere er sjelden kost. To norske selskaper som i 2007 konkurrerte om denne nisjen, Seniofon og Tello Norge, ser ut til å være mer eller mindre nedlagt.

Franske Sagem Wireless brukte mobilbransjens pågående verdenssamling, Mobile World Congress i Barcelona, til å lansere et nytt produkt rettet mot dem over 50. De presiserer at «Cosyphone» – kosefon – er en «oppkoplet livsstilanordning» («connected lifestyle device») som kombinerer elegant og hensiktsmessig design med enkel bruk og en ny måte å nyttiggjøre seg NFC på.

NFC – «near field communication» – er en teknologi for automatisk trådløs utveksling av data over avstander på opptil 10 centimeter. I Norges brukes NFC-kort blant annet til bysykkelordninger i Oslo, Drammen og Trondheim, og som billetter i flere regioners kollektivtransport. Trass i en viss mediestøy, er mobiltelefoner med NFC ikke blitt spesielt populære, trass i en mengde forslag på potensielt nyttige eller gledelige løsninger.

Ideen til Sagem er at NFC kan brukes til å gjøre det enklere for eldre brukere å initiere samtaler og sende standardiserte tekstmeldinger. De skal slippe å måtte forholde seg til menyer og andre valg på selve telefonen. I stedet skal de utstyres med spesielt tilrettelagte NFC-kort.

Med et NFC-kort kan man ringe sine nærmeste uten å måtte lete dem opp gjennom telefonens menyer og kontaktliste.
Med et NFC-kort kan man ringe sine nærmeste uten å måtte lete dem opp gjennom telefonens menyer og kontaktliste. Bilde: Sagem

Bildet til høyre viser hvordan man tenker seg at dette skal fungere. Gitt at man ønsker å ringe en bestemt person, finner man fram plastkortet med bildet av vedkommende. Så sveiper man mobilen over NFC-kortet: Data som overføres fra kortet får mobilen til å initiere samtalen.

Et annet kort kan for eksempel sende en tekstmelding: «Føler meg så alene. Kan du ringe meg?»

Et tredje kort kan få det nyeste værvarslet fram på mobilens skjerm.

I motsetning til modellene som Seniofon og Tello tilbød i 2007 og 2008, har Cosyphone fargeskjerm og internettfunksjoner. Ellers – og bortsett fra NFC – er konseptet forholdsvis likt: Tastene er store og utformet med tanke på stive fingre («tactile awareness!», «micro-vibration feedback!»). En omtenksom detalj: Laderen har form av en vogge, slik at man motiveres til alltid å legge fra seg mobilen på samme sted, for eksempel nær der man har alle sine NFC-kort.

Hvordan telefonen vil reagere dersom man sprer NFC-kortene og uforvarende sveiper over flere enn den man hadde tenkt å ringe til, forklares ikke. Kanskje telefonen da kontakter alle etter tur?

Cosyphone vil distribueres gjennom mobiloperatørene. Det er ikke oppgitt pris, verken på telefon, NFC-kort eller tilrettelegging av NFC-kort.

    Les også: