TELEKOM

Design-mobil til dem over 50

Sagems «Cosyphone» bruker nymotens NFC for å gjøre det lettere å ringe og tekste.

Med Cosyphone skal man kunne ringe med stil, selv om man har passert de femti.
Med Cosyphone skal man kunne ringe med stil, selv om man har passert de femti. Bilde: Sagem
17. feb. 2010 - 16:12

Mobiltelefoner beregnet på eldre brukere er sjelden kost. To norske selskaper som i 2007 konkurrerte om denne nisjen, Seniofon og Tello Norge, ser ut til å være mer eller mindre nedlagt.

Franske Sagem Wireless brukte mobilbransjens pågående verdenssamling, Mobile World Congress i Barcelona, til å lansere et nytt produkt rettet mot dem over 50. De presiserer at «Cosyphone» – kosefon – er en «oppkoplet livsstilanordning» («connected lifestyle device») som kombinerer elegant og hensiktsmessig design med enkel bruk og en ny måte å nyttiggjøre seg NFC på.

NFC – «near field communication» – er en teknologi for automatisk trådløs utveksling av data over avstander på opptil 10 centimeter. I Norges brukes NFC-kort blant annet til bysykkelordninger i Oslo, Drammen og Trondheim, og som billetter i flere regioners kollektivtransport. Trass i en viss mediestøy, er mobiltelefoner med NFC ikke blitt spesielt populære, trass i en mengde forslag på potensielt nyttige eller gledelige løsninger.

Ideen til Sagem er at NFC kan brukes til å gjøre det enklere for eldre brukere å initiere samtaler og sende standardiserte tekstmeldinger. De skal slippe å måtte forholde seg til menyer og andre valg på selve telefonen. I stedet skal de utstyres med spesielt tilrettelagte NFC-kort.

Med et NFC-kort kan man ringe sine nærmeste uten å måtte lete dem opp gjennom telefonens menyer og kontaktliste. <i>Bilde: Sagem</i>
Med et NFC-kort kan man ringe sine nærmeste uten å måtte lete dem opp gjennom telefonens menyer og kontaktliste. Bilde: Sagem

Bildet til høyre viser hvordan man tenker seg at dette skal fungere. Gitt at man ønsker å ringe en bestemt person, finner man fram plastkortet med bildet av vedkommende. Så sveiper man mobilen over NFC-kortet: Data som overføres fra kortet får mobilen til å initiere samtalen.

Et annet kort kan for eksempel sende en tekstmelding: «Føler meg så alene. Kan du ringe meg?»

Et tredje kort kan få det nyeste værvarslet fram på mobilens skjerm.

I motsetning til modellene som Seniofon og Tello tilbød i 2007 og 2008, har Cosyphone fargeskjerm og internettfunksjoner. Ellers – og bortsett fra NFC – er konseptet forholdsvis likt: Tastene er store og utformet med tanke på stive fingre («tactile awareness!», «micro-vibration feedback!»). En omtenksom detalj: Laderen har form av en vogge, slik at man motiveres til alltid å legge fra seg mobilen på samme sted, for eksempel nær der man har alle sine NFC-kort.

Hvordan telefonen vil reagere dersom man sprer NFC-kortene og uforvarende sveiper over flere enn den man hadde tenkt å ringe til, forklares ikke. Kanskje telefonen da kontakter alle etter tur?

Cosyphone vil distribueres gjennom mobiloperatørene. Det er ikke oppgitt pris, verken på telefon, NFC-kort eller tilrettelegging av NFC-kort.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.