Desperate priskutt i PC-bransjen

Bransjen er snudd opp ned, og nå må PC-leverandørene kutte prisene for å henge med.

Desperate priskutt i PC-bransjen

Bransjen er snudd opp ned, og nå må PC-leverandørene kutte prisene for å henge med.

Finanskrisen har begynt å gjøre innhogg i IT-bransjens budsjetter, og samtidig snus PC-bransjen opp ned av de nye små bærbare maskinene som går under navnet netbooks.

Acer har vippet HP av PC-tronen som en følge av mini PC-ens fremmarsj, og nå tyr PC-leverandørene til desperate priskutt for å henge med.

Ifølge Wall Street Journal, kjører PC-produsenter som Dell priskutt på helt opp til 20 til 30 prosent på nye vanlige bærbare maskiner. Det samme er tilfelle for HP. Wall Street Journal forteller om 25 prosents priskutt på enkelte bærbare PC-er som HP selger gjennom Best Buy-kjeden.

Hvordan HP og Dell klarer å gjennomføre så store priskutt er usikkert. PC-bransjen er ikke kjent for å ha gode marginer, og det vanlige skal være en margin på bare 6 prosent.

Unntaket er Apple. De skal ha en margin på tett under 20 prosent på sine Macintosh-maskiner, og den marginen ser de foreløpig ut til å klare å opprettholde.

Priskuttene kommer som en følge av svakt salg i en bransje som har hatt en omsetning på formidable 263 milliarder dollar. Denne har i stor grad vært stabilt voksende, og selv med finanskrisen har salget økt med 12 prosent i årets tre første kvartaler.

Problemet for PC-leverandørene er at det er volumet som har gått opp, mens snittprisen har gått kraftig ned.

Nå spås det også at volumet vil gå ned som en følge av finanskrisen. Analyseselskapet IDC tror at det amerikanske PC-salget vil synke med 1 prosent i inneværende kvartal. De spådde tidligere at det vil ende med en vekst på 6 prosent.

I USA har en av de store PC-selgerne, butikkjeden Circuit City slått seg konkurs, og konkurrenten Best Buy har varslet markedet at de ikke kommer til å infri tidligere forventninger.

Skiftet har kommet raskt. Intel var forsiktige optimister så sent som i oktober, men sendte ut resultatvarsel tidligere denne uken.

Verdens største PC-leverandør, HP, har cirka 19 prosent av markedet. De legger frem sine kvartalstall 24. november, men allerede nå spår analytikerne at det skuffende oktobersalget vil merkes i resultatene.

Kinesiske Lenovo har også meldt om lavere marginer som en følge av aggressiv prising.

Hvordan PC-gigantenes priskutt vil slå ut i Norge er usikkert. Det vil trolig merkes, men de kraftige valutasvingningene vil sannsynligvis gi større utslag for prisene. Dollaren har styrket seg kraftig i forhold til den norske kronen den siste tiden, og det kan gjøre det dyrere å kjøpe PC-er.

    Les også:

Til toppen