JUSS OG SAMFUNN

Det bærer rett vest for «Pentagon-hackeren»

Europas domstol for menneskeretter har avvist henvendelsen fra briten Gary McKinnon.

28. aug. 2008 - 16:07

Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg har i dag avvist å behandle henvendelsen fra den påståtte «Pentagon-hackeren», briten Gary McKinnon.

McKinnon har innrømmet at han i perioden februar 2001 til mars 2002 begikk datainnbrudd mot systemer i USAs forsvarsdepartement. Han mener han ikke har forvoldt skadeverk, og at han bare var på jakt etter opplysninger om UFO-er. Amerikanske myndigheter mener han blant annet endret og slettet filer ved en av marinens flybaser kort tid etter terrorangrepene 11. september 2001, i tillegg til å ha begått innbrudd mot mange titalls datamaskiner tilhørende USAs forsvar.

McKinnon var arbeidsløs da han begikk innbruddene.

Han er siktet i USA, men ikke i Storbritannia. USA har bedt ham utlevert. Hvis han blir kjent skyldig etter siktelsen, risikerer han å tilbringe resten av livet i et amerikansk fengsel.

Utleveringen skjer i samsvar med en avtale mellom USA og Storbritannia. McKinnon hadde gått gjennom alle mulig britiske rettsinstanser for å hindre at han ble utlevert, men fikk aldri medhold. Henvendelsen til domstolen i Strasbourg var hans siste utvei.

Nå er det bare et spørsmål om tid før han blir pågrepet og plassert på et fly til USA.

McKinnon skal ha fått et tilbud om redusert straff mot å erklære seg skyldig, men det er usikkert hvorvidt det er blitt stående.

Hans advokat opplyser at han nå er helt ute av seg, og at han nylig har fått diagnosen Aspergers syndrom.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.