Det blir bladservere på CeBIT

Fujitsu Siemens kaster seg inn i bladserver-galoppen på CeBIT, med en modell til forveksling lik den Compaq satser på.

En "bladserver" - "server blade" - er egentlig et kort med en fullverdig server på. Kortet monteres på høykant i en spesielt tilpasset hylle som får plass i en rack. Hyllen tar seg av strømforsyning og nettverkforbindelser, slik at kabelmengden reduseres sterkt i forhold til servertallet, sammenliknet med tradisjonelle pannekakeservere i 1 U høyde.

Standardløsningen i Intel-verden innebærer hyller i 3 U høyde, slik at det blir plass til 280 servere i en rack på 42 U. Denne løsningen har Compaq lagt seg på, og forhåndsomtalen fra Fujitsu Siemens tyder på at man der har valgt den samme.

Dusinvare differensieres gjennom tilleggstjenester, og bladserverne i Intel-verden blir ikke noe unntak til denne regelen. Det kreves blant annet avansert driftsprogramvare når man skal forholde seg til skap med opptil 280 servere.

Fujitsu Siemens tenker seg at bladservere vil inngå i deres ferdige løsninger for store samlinger av web-tjenere. Blant driftshjelpemidlene de vil tilby, er en egen fordelingsserver - "deployment server" - som deler ut operativsystem og applikasjoner til tjenerne etter behov.

- Vi tenker oss at dette kan gjøres dynamisk, forteller Raymond Olaussen i Fujitsu Siemens Computers AS. - Med en deployment server behøver ikke en blade server lenkes til én bestemt rolle hele dagen eller hele uka. Det er gjort på noen minutter å bytte ut operativsystem og applikasjon på en blade. Rollen kan hele tiden tilpasses oppgavene som hele samlingen skal ivareta.

Til toppen