Det blir dårlig med firmasponset ribbefett i år

Det er slutt på de tidene der ribbe og akevitt fikk flyte fritt på firmaets regning. Nedgangen i IT-bransjen setter sitt preg - også på julebordbudsjettene. Flaks at de har billig risengrynsgrøt på Rimi.

Selv om mange IT- og telebedrifter har kuttet litt i årets julebord-budsjetter, er de fleste enige om at det er viktig med sosiale arrangementer for de ansatte. Et julebord som blir holdt i kantina i stedet for på Stattholdergaarden, som ifjor, er tross alt bedre enn ikkeno.

digi.no har sjekket julebord-planene til noen av bedriftene i bransjen.

Viseadministrerende direktør Knut Gaaserud i Cell Network forteller at de allerede har hatt årets julebord.

- Vi er tidlig ute her, og hadde årets julebord på fredag. Det ble holdt for alle ansatte på Månefisken i Oslo. Deretter hadde vi nachspiel på kontoret, hvor de ansatte betalte litt for drikkevarene. Vi kjørte ganske nøkternt, men det er lurere å ha noe enn å kutte helt ut, sier Gaaserud. - De ansatte fikk noen få bonger, men måtte betale en del selv. Det ville vært synd å avlyse på grunn av dårlig økonomi og trange tider. Man bør gi de ansatte en sosial happening.

Eirik Andersen i Accenture forteller at de aldri har pleid å ha julebord for alle de ansatte.


- Konsulentene er stort sett ute hos kunder, og de klarer seg selv på julebord-fronten. Enten går de på restaurant, eller de gjør ingenting. Administrasjonen har pleid å ha julebord, og skal også ha det i år. Noe mer moderat enn tidligere, riktignok. I år samles administrasjonen i Accentures kantine - så det blir i noe mindre stil, sier Andersen.

Steinar Ostermann i Telenor sier de ikke har noen spesiell policy på å bruke mindre penger på julebord i år enn tidligere. - Men det er en kostnad som må vurderes sammen med alle andre kostnader, og det vil ikke være unaturlig å vurdere dette når man ser på budsjettet samlet, forteller Telenors pressetalsmann.


Ellers opplyser han at alle underavdelingene har ansvar for sitt eget julebord. Jo Heldaas i Telenor Mobil sier det ikke blir noe julebord i år.

- Vi har allerede hatt et større arrangement - "Take off Fornebu" - som var en fest for alle ansatte i Telenor Mobil før flyttingen. Og da ble festbudsjettet brukt opp. Vi har en pott som går til arrangementer for de ansatte. Det er viktig med sosiale arrangementer, men vi kan ikke være ekstravagante, sier Heldaas.

IDG-konsernet har tidligere pleid å ha julebord for alle de ansatte - flott og fint - i leide selskapslokaler. I år blir det ikkeno.


- IDG har ikke råd til det i år, og kutter ut hele julebordet. Computerworld-redaksjonen kliner til med et selvfinansiert julebord på en hytte i Nordmarka, forteller journalist Eirik Flaa.

Kristin Skogen Lund i Scandinavia Online forteller at heller ikke SOL skal ha julebord i år.


- Vi har ikke julebord. Det har faktisk vært en tradisjon helt siden vi måttte si opp så mange folk i 1998 - da var det ikke passende med julebord. Vi har i stedet en vinterfest. Den har alltid vært lavbudsjett - og vil være det også i år. Men vi har en overraskelse på lur, sier hun lurt.

Hos StepStone ser det ut til å være en viss uvilje mot å svare på dette spørsmålet. - Jeg er ikke sikker på om vi skal ha julebord engang.. nei, jeg tror ikke vi vil være med på denne undersøkelsen, sa damen som tok telefonen.

Konkurrenten Jobline skal kjøre samme opplegg som i fjor, med en julelunsj for de ansatte og de største kundene.

- Vi bestiller mat og inviterer kunder. Det blir omtrent som ifjor. Ikke dårligere i hvert fall, forteller Kristian Lorentzen.

NetCom skal ha julebord for alle sine ansatte. NetCom har til og med bedret standarden de siste årene.


- Det er mye hemmelighetskremmeri omkring julebordet, men det ser ut til å være på samme nivå som tidligere. Bortsett fra de første årene - da var vi i garasjen på Økern, sier markedssjef André Helsvig.

Også digi.no skal ha et litt mindre flottenfeiersk julebord i år. I dotcom-året 2000 fløy vi fem medarbeidere over fra Finland til feiring i Frigg-huset på Majorstua.

I år flyr vi én nedover fra Trondheim til feiring i digis kontorer i Storgata.

Han kan til gjengjeld glede seg til en STOR porsjon risengrynsgrøt, med ditto smør, kanel og sukker - alt sammen lekkert dandert på en forhåndsvarmet papptallerken med artig julemotiv.

- Og kanskje kommer nissen, sier daglig leder Hank Samnøy.

Til toppen