Det blir gransking av IBM-Lenovo

Et tverrdepartementalt panel skal granske IBM-Lenovo-avtalen, av frykt for USAs sikkerhet.

Et tverrdepartementalt panel skal granske IBM-Lenovo-avtalen, av frykt for USAs sikkerhet.

Wall Street Journal viser til en anonym kilde og skriver at det tverrdepartementale panelet Committee on Foreign Investments in the US (CFIUS) vil granske IBMs salg av PC-avdelingen til det delvis statseide kinesiske selskapet Lenovo.

    Les også:

CFIUS består av representanter for flere regjeringsorganer, blant dem nøkkeldepartementene justis, forsvar, handel og finans. Det ledes av finansminister John Snow.

CFIUS hadde diskutert avtalen, men ikke fattet noen beslutning, da det fikk en henvendelse fra tre republikanske kongressrepresentanter. I henvendelsen ble det uttrykt frykt for at avansert amerikansk teknologi og ressurser faller i hendene på den kinesiske regjeringen, at Kinas regjering får tak i teknologi som ellers ville blitt underlagt lisenskontroll eller eksportbegrensninger, og at den kinesiske regjeringen blir part i offentlige amerikanske teknologikjøp.

Den største aksjonæren i nye Lenovo blir det statskontrollerte kinesiske vitenskapsakademiet med rundt 30 prosent, mot 19 prosent for IBM.

I et intervju med Wall Street Journal sier en av de tre kongressrepresentantene, Don Manzullo fra delstaten Illinois, at han frykter at den kinesiske regjeringen skaffer seg nok Lenovo-aksjer til å kontrollere selskapet som blir verdens tredje største PC-leverandør etter Dell og Hewlett-Packard. Han er redd Kina da vil bruke priskutt til å erobre det globale PC-markedet. Han viser også til at IBM har omfattende avtaler med amerikanske føderale myndigheter og mener USAs regjering ikke bør være avhengig av et selskap som kontrolleres av den kinesiske regjeringen. «Det får kongressen til å grøsse,» påstår han.

Granskingen skal vare i maksimalt 45 dager og munne ut i en anbefaling til presidenten. George W. Bush kan på grunnlag av denne anbefalingen annullere hele avtalen.

Til toppen