RESULTATERFINANS

Det blir trolig mange nye toppdomener

Nå kan du stille deg i kø for å få .biz og .info-adresser. Men de blir kanskje ikke så verdifulle som enkelte tror, mener Nameplanet-sjef Tor Albert Ersdal.

6. juni 2001 - 08:29

1. oktober starter adresser med syv nye endelser å virke. Det er bare tre av dem som er åpne for alle, og du kan allerede stille deg i kø for å være med i trekningen om ettertraktede adresser som "bank.biz" og "pc.info".

Dette er attraktivt for alle de som ikke rakk å skaffe seg en god .com-adresse, men ikke bruk for mye tid og penger på dette arbeidet.

- Går alt som det skal med innføringen av de nye toppdomenene til høsten, ligger det an til et stort antall toppdomener, sier Nameplanet-sjef Tor Albert Ersdal til digitoday.no.

Nameplanet står bak .name-adressene og følger arbeidet og planene i Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) svært tett.

Har Ersdal rett, trenger kanskje ikke bedrifter som Norsk Hydro å legge altfor mye arbeid i å skaffe seg hydro.biz og hydro.info. For til tross for at selskapet sikret seg hydro.com, kan det bli vanskelig å skaffe seg alle versjoner av hydro etter hvert som det åpnes mange toppdomener. Det kan dermed også bli mindre attraktivt for domenepirater som forsøker å skaffe seg lett gjenkjennelige adresser og selge dem.

- Det foreligger ingen konkrete planer, men sterke krefter i ICANN ønsker å innføre mange nye toppdomener dersom teknikken fungerer og markedet etterspør flere toppdomener, sier Ersdal.

Men de vil neppe dukke opp før om to-tre år.

Ersdal har nettopp deltatt på ICANN-møtet i Stockholm og forteller at det kan bli langt frem til vi får Internett-adresser med æ, ø og å.
- Internet Engineering Task Force (den tekniske armen til ICANN) mener det vil bli svært vanskelig å åpne for ikke-engelske bokstaver, noe som inkluderer både japanske og norske særtegn, sier Ersdal.

Selv har han ikke fått avklart når privatpersoner kan begynne å søke om .name-adresser. ICANN har enda ikke gitt sin siste underskrift, men alt ligger an til august eller september.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.