- Det bør bare være én Linux-distribusjon

Oracle valgte å kopiere Red Hat i sin «Unbreakeable Linux»-distribusjon fordi den var mest utbredt.

- Det bør bare være én Linux-distribusjon

Oracle valgte å kopiere Red Hat i sin «Unbreakeable Linux»-distribusjon fordi den var mest utbredt.

For halvannet år siden lanserte Oracle sin egen Linux-distribusjon som de kalte Oracle Unbreakable Linux. De tok utgangspunkt i Red Hat-distribusjonen, og tilbød kundene en lavere pris på support og vedlikehold enn hva Red Hat krever.

Nå har Oracle's sjefsarkitekt, Edward Screven gått ut og sagt at det bare bør være en Linux-distribusjon, og at den bør ta utgangspunkt i Red Hat. I et intervju med Linux Foundation, trekker han blant annet frem fordelen med at en felles distribusjon vil gjøre det lettere å vedlikeholde kildekoden.

- Det er vårt ønske å oppmuntre markedet til å bevege seg mot en distribusjon. Red Hat er definitivt størst i datasentere, og spesielt for Oracle-kunder, så det var helt naturlig for oss å velge Red Hat som utgangspunkt, sier Screven til Linux Foundation.

Han mener at Red Hat og Novell, som står bak SuSe Linux, ikke bør konkurrere med utgangspunkt i differensierte løsninger, men isteden fokusere på support- og vedlikeholdstjenester.

Screven mener også at Oracle ble misforstått da de lanserte sin egen Linux-distribusjon, Oracle Unbreakable Linux. De ønsket ikke å lage en distribusjon som konkurrerte med Red Hat eller noen av de andre Linux-distribusjonene, men ville heller bruke den som utgangspunkt for å konkurrere på tilhørende tjenester.

- Vi ser ikke oss selv som en aktør i distribusjonsmarkedet. Vi ser oss selv som en aktør i markedet for Linux-støtte, sier Screven til Linux Foundation.

Linux er lisensiert under GPL, en lisens som lar alle fritt kopiere og bruke kildekoden som de vil, så lenge de også deler ut sin egen utvikling under den samme lisensen. Det betyr at selskaper som Oracle ikke kan kopiere Red Hat og lage en propriertær versjon, men at de når som helst kan lage sin egen åpne utgave.

Oracle bruker ikke tid og penger på å videreutvikle sin Linux-distribusjon, men de bruker mye tid og ressurser på å teste at deres applikasjoner kjører godt på operativsystemet slik at de kan gi sine kunder garantier. Selv om de ikke tester på Red Hat-distribusjonen, så inkluderer de likevel Red Hat-støtte som endel av garantien.

- Den eneste praktiske forskjellen jeg vet om, er navneteksten, sier Screven til Linux Foundation.

Til toppen