FORBRUKERTEKNOLOGI

Det danske datatilsynet undersøker pante-app: Kan kontrollere kameraet og forsøker å spore brukeren

Mistenker at appen «Pant» prøver å spore brukerens plassering og samhandle med brukerens bank.

Det er ikke bare flasker som blir samlet inn med appen Pant, det følger også med en god del personopplysninger.
Det er ikke bare flasker som blir samlet inn med appen Pant, det følger også med en god del personopplysninger. Foto: Colourbox
Lasse Skovgaard, Ing.dk
9. aug. 2022 - 14:00

Det danske datatilsynet har fått informasjon om at Dansk Retursystems app Pant «inneholder en rekke innstillinger og funksjoner for blant annet å spore enhetens plassering, registrere brukerens bruk av applikasjonen, lese informasjon på enheten, for eksempel telefonnumre, og for å sjekke enhetens kamera, akkurat som applikasjonen krever interaksjon med en bank på enheten for å laste inn et kontonummer osv.»

Dette fremgår av et brev fra datatilsynet til Dansk Retursystem. Derfor innleder det danske datatilsynet en sak mot det danske retursystemet for å avklare om appen overholder reglene i GDPR.

Pante-appen gjør det mulig for brukere å få utbetalt penger for pantede flasker direkte til kontoen sin.

«Når man utvikler en app, må man være tydelig på nøyaktig hvilke av brukernes opplysninger som trengs for at appen skal fungere. I dette tilfellet er det ting som tyder på at appen samler inn en del mer informasjon enn den trenger for å kunne sende et beløp til brukerens konto. Men vi vet ikke sikkert, og derfor har vi nå kontaktet Dansk Retursystem for å finne ut akkurat hva appen gjør – og hvorfor den gjør det, sier Allan Frank, som er IT-sikkerhetsspesialist og jurist i Datatilsynet, i en pressemelding.

Datatilsynet har bedt Danske Retursystem om svar senest 10. august.

Denne artikkelen ble først publisert på Version 2.

Ledelsen, forretning, IT, compliance og personvern kan ikke fortsette som isolerte øyer, skriver Gøran Breivik og Marius Engh Pellerud i kronikken. Begge har tittelen director i Advisense.
Les også

Sikkerhet må ivaretas gjennom hele digitaliseringsprosessen, fra idé til kode

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.