- Det er ganske mye som blir bra med Vista SP1

Crayons erfaringer fra betautgaven av Service Pack 1 til Vista er at problemene er løst.

- Det er ganske mye som blir bra med Vista SP1

Crayons erfaringer fra betautgaven av Service Pack 1 til Vista er at problemene er løst.

Microsoft lanserte Vista like før jul i 2006, men det nye operativsystemet var ikke allment tilgjengelig før i slutten av januar i fjor.

Analyseselskapet Gartner spådde før lanseringen at operativsystemet ville bli utsatt fordi det ikke var ferdig. De tok feil, men ettertiden har nok gitt de rett. Mange har meldt om et ustabilt operativsystem med diverse problemer.

Det har derfor blitt stilt store forventninger til Service Pack 1. Den er ferdig utviklet, men ikke offentlig tilgjengelig helt ennå.

Per Riis og det norske IT-selskapet Crayon er blant de som har brukt endel tid på å teste den uferdige versjonen av Service Pack 1.

- Som brukeropplevelse så er det ingenting synlig sånn umiddelbart. Sluttbrukere vil egentlig ikke merke noe som helst, sier Per Riis i Crayon.

Det mest merkbare for sluttbrukerne som har administratortilgang, er at UAC (User Account Controller) ikke er like irriterende. Den spretter opp med dialogbokser for å be om bekreftelse når brukere gjør en oppgave som regnes som en administratorjobb, men omfanget er redusert.

Det ligger også flere drivere innbakt i Service Pack 1, så den automatiske kompatibiliteten skal også være merkbart forbedret.

Crayon er en Microsoft-partner som lever av å selge programvarelisenser, kurs og konsulenttjenester. De rådgir sine kunder og hjelper de med implementeringen, og de tar i bruk de nye produktene på et tidlig stadium. I september 2006, før Vista ble lansert, kunne de fortelle om erfaringene fra å ha kjørt betautgaven over en lengre periode: Vista vil forenkle IT-sjefens hverdag.

    Les også:

Crayon har også vært tidlig ute med å teste betautgaven av Service Pack 1 til Vista. De har kjørt den internt, og også testet den sammen med kunder.

- Alle sier det samme, oppimot ekstreme forbedringer på filkopiering, bedre ytelse og kjappere pålogging - Vi har kjørt det på 30-40 av våre konsulenter har brukt forskjellige versjoner. Alle sier det samme, oppimot ekstreme forbedringer på filkopiering, bedre ytelse og kjappere pålogging, sier Riis.

Sistnevnte har blitt spesielt merkbart for bedriftskunder der de ansatte får maskinen ferdig installer fra arbeidsgiveren. Da er maskinen gjerne satt opp som en del av bedriftens domenestruktur. Med Vista uten Service Pack kan det ta lang tid før man får logget seg på, hvis man har tatt med seg maskinen ut av kontoret.

- For de som sitter i domene, er det vesentlig forbedret når man logger seg på offline. Det merker man ganske fort, sier Riis.

Når bedriftskundene gjør oppgraderinger av operativsystemet de bruker, blir det fort et litt større prosjekt. Det er mange brikker som skal falle på plass, og det tar litt tid å legge opp til en kostnadseffektiv organisering av drifstmiljøet. Kunder som nå står midt oppi utrullingsprosjekter forbereder seg med å ta med Service Pack 1 som en del av testmiljøet.

- Vi implementerer det nye klientmiljøet i Ahus, og de skal kjøre på Vista-plattform i stor grad. Der har vi lagt inn Release Candidate-utgaven, sier Riis.

Han presiserer imidlertid at dette ikke er rullet ut til brukerne. De er fortsatt i forberedelsesfasen, og når brukerne får oppgraderingen til Windows Vista, er det med den ferdige utgaven av Service Pack 1.

Det er en tommelfingerregel i IT-bransjen som sier at man bør vente til Service Pack 1 før man oppgraaderer. Riis og Crayon er ikke helt enige med den regelen. De mener det ikke var nødvendig på Windows 2000 og Windows Xp. Microsoft hadde skjerpet seg kraftig fra tidligere lanseringer.

Med Vista var det imidlertid en god tommelfingerregel å forholde seg til.

- Det er synd at det ble som det ble med Vista - Det er synd at det ble som det ble med Vista. Den regelen gjaldt egentlig ikke lengre, men nå viste det seg at det stemte med Vista, sier Riis.

Han er imidlertid veldig fornøyd med hvordan resultatet har blitt med Vista SP1.

- Det er ganske mye som blir bra, sier Riis.

Med Service Pack 1 er Vista blitt et godt operativsystem, mener han.

- Jeg vil anbefale alle å legge den inn, sier Riis.

    Les også:

Til toppen