– Det er Kina som er kyberofferet

Anklager ikke USA av den grunn, sier talerør for forsvarsdepartementet i Beijing.

Kyberangrep mellom Kina og USA kan antas å gå begge veier. Kina ber om at problemet løses gjennom samarbeid, ikke gjennom anklager. Kinas forsvarsminister siden 2008, Liang Guanglie, har ved flere anledninger truffet sin amerikanske motpart. Bildet viser et møte mellom Liang og USAs daværende forsvarsminister Robert Gates i Hanoi 11. oktober 2010.
Kyberangrep mellom Kina og USA kan antas å gå begge veier. Kina ber om at problemet løses gjennom samarbeid, ikke gjennom anklager. Kinas forsvarsminister siden 2008, Liang Guanglie, har ved flere anledninger truffet sin amerikanske motpart. Bildet viser et møte mellom Liang og USAs daværende forsvarsminister Robert Gates i Hanoi 11. oktober 2010. Bilde: Master Sgt. Jerry Morrison, U.S. Air Force, Wikimedia Commons

Etter oppslagene i går om en 74 siders rapport fra et amerikansk IT-sikkerhetsselskap, Mandiant (se artikkelen Sporet kyberangrep til Kina-bygning), innkalte det kinesiske forsvarsdepartementet til pressebriefing i Beijing.

Rapporten anklager det kinesiske militære for å drive kyberangrep i stor stil gjennom flere år mot selskaper i USA.

Innholdet i orienteringen gitt av det kinesiske forsvarsdepartementets pressetalsmann Geng Yansheng er gjengitt av blant annet China Daily og nyhetstjenesten til forsvarsdepartementet i Beijing.

Geng sa at hele rapporten hviler på at IP-adressene som angrepene angivelig stammer fra, skal være kinesiske. Han mener det er så lett å manipulere IP-adresser at man ikke kan konkludere at et angrep kommer fra Kina selv om det ser ut som om kinesiske IP-adresser står bak.

Han sa videre at rapporten ikke trekker noe klart skille mellom kyberspionasje og det han kalte «rutinepreget kybervirksomhet».

Til slutt advarte Geng at kyberangrep er et globalt fenomen der opphavene opptrer anonymt og vanskelig lar seg identifisere.

– Å publisere uansvarlig informasjon bidrar ikke til å løse problemet, sa han.

Det kinesiske forsvarsdepartementet sier at Kina er et «hovedoffer» for internasjonale kyberangrep. I deres pressemelding heter det at mange av disse angrepene ser ut til å stamme fra IP-adresser i USA.

– Vi bruker ikke dette som påskudd til å anklage USA. Når det gjelder problemer rundt sikkerhet på nett, må hvert land behandles på profesjonelt og ansvarlig vis.

Departementet sier at Kina har ytt store bidrag til internasjonalt samarbeid mot kyberkriminalitet. Siden 2004 har Kina deltatt i etterforskningen av mer enn 1100 tilfeller fordelt på mer enn 50 land. Det er undertegnet bilaterale avtaler om bekjempelse av kyberkriminalitet med over 30 land, blant dem USA, Storbritannia, Tyskland og Russland.

– Kina håper å løse problemet gjennom alminnelig samarbeid og håndheving av lover og regler. Ensidige offentlige anklager gjennom mediene er lite effektivt, og bidrar til å undergrave samarbeidet, heter det i pressemeldingen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.