UTVIKLING

Det er lenge til YouTube blir Flash-fri

HTML5 kan bare i begrenset grad erstatte Adobes teknologi, mener Google.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. juli 2010 - 14:31

Google og selskapets YouTube-tjeneste har lenge tatt til orde for mer bruk av åpne webstandarder og mindre bruk av pluginbaserte teknologier som Flash.

Men i et blogginnlegg skriver YouRube-utvikleren John Harding denne uken at det ikke er så enkelt å erstatte Flash, selv om alle de nyeste nettleserne snart har støtte for video basert på HTML5 og H.264 eller WebM. Årsaken til dette er behov for funksjonalitet som HTML5 og relaterte teknologier ikke er i stand til å levere i dag.

Harding skriver at YouTube i framtiden ikke bare vil tilby små videosnutter, men også – i større grad enn i dag – vil tilby hele spillefilmer og live-sendinger.

I slike tilfeller er det viktig å kunne ha nøyaktig kontroll over bruk av buffere og dynamisk kvalitetskontroll.

– HTML5-standarden i seg selv inkluderer ikke protokoller for videostrømmer, men et antall leverandører og organisasjoner arbeider med å forbedre opplevelsen av video lever over HTTP, skriver Harding, som dessuten forteller at Google nå skal bidra til disse prosjektene og at selskapet håper å kunne se at det kommer én enkelt standard ut av dette.

Andre områder som Flash tilbyr løsninger som ikke er mulig eller hensiktsmessig med HTML5, er integrering på eksterne nettsteder uten at videospilleren funksjonalitet forsvinner, komplett støtte for fullskjermavspilling av video, innholdsbeskyttelse og muligheten brukerne i dag har til å laste opp video og lyd fra et webkamera og en mikrofon.

Noe av dette begynner å komme på plass i enkelte nettlesere og også i utkast til webstandarder, men det ligger fortsatt langt fram i tid før støtte dette blir utbredt.

– Mens HTML5s videostøtte gjør det mulig for oss å tilby det mest av Youtube innhold og funksjonalitet til datamaskiner og andre enheter som ikke støtter Flash Player, dekker det ikke alle våre behov. I dag tilbyr Adobe Flash den beste plattformen for YouTubes krav til videodistribusjon, noe som er årsaken til at vår primære videospiller bygger på dette, avslutter Harding.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.